GLOBUS

Lideri EU upozorili da ne treba previše obećavati Turskoj

Sastanak danas u Briselu

Fena

29.11.2015

Lideri Evropske unije (EU), koji su se danas sastali s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom na samitu u Briselu, kako bi razgovarali o rješavanju izbegličke krize, žele pomoć Turske, ali istovremeno upozoravaju da ne treba previše obećavati Ankari.     

Davutoglu za to vrijeme najavljuje novu eru u odnosima s EU.

Na vanrednom samitu u sjedištu Unije razmatran je plan da se Turskoj ponude tri milijare eura, ublažavanje viznih restrikcija i brži proces pristupanja EU u zamjenu za strožu kontrolu Ankare na granicama i preuzimanje nekih od migranata koji ne ispunjavaju uslove za azil u Evropi.

Davutoglu je na otvaranju samita rekao da je "zahvalan evropskim liderima na ovom novom početku, koji je, ne samo početak sastanka, već i novog procesa od velikog značaja za budućnost naše zajedničke veze u Evropi."

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk jasno je rekao Davutogluu da u zamjenu za pomoć EU očekuje "brzo i znatno smanjenje broja neregularnih migranta koji stižu u Evropu."

Uz to, kako je dodao, zemlje EU žele da Turska "ostvari zajednički cilj približavanja kroz provođenje reformi, poštovanje najviših standarda ljudskih prava i medijskih sloboda, i primjenu dogovorene mape puta i standarda", koji su dio pristupnih pregovora, prenosi agencija AP.

Tusk smatra da je dužnost EU da štiti vanjske granice i da to ne može da prepusti nekoj trećoj zemlji.

Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je da želi "sporazum s Turskom po kojem bi Turska preuzela obaveze, Evropa pružila podršku, a izbjeglice bile primljene".

Mnoge evropske zemlje su u posljednje vrijeme revidirale svoju inače mlaku podršku bliskim odnosima s Turskom zbog izbjegličke krize.

- Turska ima prava da očekuje pomoć EU - rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.
 
Belgijski premijer Charles Michel rekao je, međutim, da Turska "ne može da dobije bjanko ček" za evropsku pomoć kako bi se izborila za oko dva miliona izbjeglica, kao i da je Turska "još daleko od članstva."

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Federica Mogherini rekla je da ima dovoljno stvari koje vezuju dvije strane.

- Tuska i Evropa su potrebne jedna drugoj. Suočeni smo s istim problemima, od rata u Siriji do terorizma i stabilnosti, odnosno nestabilnosti u regionu. Mi možemo da budemo partneri i treba sa stavimo sva pitanja na sto - navela je ona.

Prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM), u Evropu je ove godine ušlo gotovo 900.000 ljudi koji bježe od sukoba i siromaštva na Bliskom istoku, u Africi i Aziji, tražeći utočište ili posao.

Više od 600.000 je došlo preko Grčke, a mnogi su prešli more iz Turske, podsjeća AP.