KOLUMNE

Kralj je rođen

Ličnost dana Tajson Fjuri

Autor:A. S.

30.11.2015

Kralj je srušen, živio novi kralj! Bokserski svijet dobio je novog svjetskog prvaka u super teškoj kategoriji, Irca Tajsona Fjurija (Tyson Fury), koji je u subotu navečer u Diseldorfu šokirao svijet pobijedivši 11 godina neporaženog Ukrajinca Vladimira Klička.

Ovo je bila 25 pobjeda Fjurija u isto toliko mečeva, a 18 od tih je ostvario nokautom. Ukrajinac nije doživio nijedan poraz od 2004. godine. U nizu je imao 64 pobjede, od toga 53 nokautom, na 67 profesionalnih mečeva, a ovo je bio 19. put da je branio titulu svjetskog šampiona u teškoj kategoriji, no ovog puta to nije uspio.

U Esprit Areni u Diseldorfu Fjuri, kojem su prije početka meča davane male šanse da će svrgnuti s trona Klička, bio je uvjerljiviji u dvoboju koji, svakako, neće ući u anale boksa.

Nakon što je postao tek osmi britanski svjetski šampion u teškoj kategoriji, Irac se odlučio otpjevati poznatu pjesmu grupe “Aerosmith” „I Don’t Want to Miss a Thing“ (Ne želim ništa propustiti), za suprugu Paris, 50.000 navijača u Diseldorfu i milione ljudi koji su gledali meč u direktnom prijenosu.

Fjuri je rođen prije 27 godina (12. avgust 1988.) u okolini Mančestera u porodici doseljenika iz Irske, a ime je dobio po legendarnom Majku Tajsonu (Michael).

Njegov otac Džon Fjuri (John), koji je romskog porijekla, bio je ulični bokser. Sa suprugom Paris ima kćerkicu Venecuelu i sina Princa.