KOLUMNE

Ispravljanje nepravde

Komentar dana

Autor:Amil DUČIĆ

30.11.2015

Ispravljanje nepravde prema penzionerima, najugroženijoj populaciji u našoj državi, te onim radnicima kojima državne firme više od dvije decenije nisu uplaćivale doprinose, a zbog čega se do danas nisu mogli penzionisati, skoro je izvjesno, od 2016. godine više neće biti samo mrtvo slovo na papiru.

Oba zakonska rješenja, jedno koje na pravedniji način, zasnovan na evropskim standardima, obračunava penzije, a drugo koje predviđa uvezivanje radnog staža za oko 25.000 radnika, trebaju stupiti na snagu s početkom naredne godine, dakle za nešto više od mjesec.

Ako ništa, aktuelni sastav Federalne vlade ostat će upamćen po tome što je smogao političke hrabrosti i odlučnosti da ono o čemu se skoro dvije decenije samo pričalo, a ništa nije poduzimalo, stavi na papir te pošalje u proceduru da bi se u što skorijem roku moglo implementirati.

Prosto je, naime, nevjerovatno da se država sve ovo vrijeme do sada poigravala sudbinama 25.000 radnika preduzeća koja su u njenom vlasništvu, onemogućavajući tim ljudima jedno od osnovnih prava - pravo na penziju.

Ta ista država, odnosno njene dosadašnje vlasti, pokazala je maćehinski odnos prema penzionerima, ne mareći za nepravedan Zakon o PIO/MIO, koji ih stavlja u težak položaj. O odnosu države prema penzionerima najviše govori činjenica da je ovakav zakon, koji u povoljniji položaj stavlja ljude penzionisane nakon 1999. godine, sada doživljava punoljetstvo!

Bez sumnje je bilo krajnje vrijeme da se promijeni, odnosno dođe do reforme sistema koji je prouzrokovao šokantan podatak da danas u Federaciji imamo više do 229.000 penzionera koji primaju minimalnu penziju, nedostojnu čovjeka.

Stoga treba pozdraviti oba zakonska rješenja te nastojati, uz određene korekcije, kojih će nesumnjivo biti, uz što manje politikantstva zarad dnevnopolitičkih ciljeva, u oba doma Federalnog parlamenta usvojiti ova reformska rješenja.