SPORT

POVRATAK OTPISANIH Hoće li boks opet postati najpopularniji borilački sport?

Dugo nema borbi poput onih u kojima su boksovali Liston, Ali, Tyson...

A. UZUNOVIĆ

29.11.2015

Boks već dugo nije najpopularniji borilački sport, a razlog nije samo privlačnost MMA i drugih vrsta "tuča", već i u dosadnom načinu boksovanja koji su nametnula braća Vitalij i Vladimir Kličko, te odsustvu srca iz ringa. 

Dosadni Kličkovi

Vitalji Kličko bio je odličan bokser, a Vladimir to još uvijek jeste. Važe za vjerovatno i najbolje predstavnike svojih stilova boksovanja, ali istovremeno i jedni su od najdosadnijih boksera u historiji. Ta "dosadnost" je umnožena za desetine puta ako se u obzir uzme broj godina koji su proveli na tronu, što je bilo i više nego dovoljno da upropaste nekada najpopularniji borilački sport.

Nekada se prije velikih mečeva u Evropi i SAD-u danima pričalo samo o tome, Mike Tyson, Muhamed Ali, Joe Frazier, ali i bokseri koji gaje isti stil poput braće Kličko poput Sonnyja Listona i Evandera Holyfielda. Kao i Liston, Vitalij je bio popularni "slugger" kojem često treba samo jedan dobar udarac za nokaut, dok je Vladimir, kao i Holyfield, bokser udarač koji koristi svaku grešku protivnika i ne bježi od toga da uveže seriju tuđem na licu. Ipak, i Liston i Holyfield prikazivali su puno atraktivniji boks od ukrajinskog dugurukog dvojca koji protivnike drži na distanci lijevom, a čeka priliku za udarac desnom rukom. Takvi mečevi bili su dosadni za publiku koja se vrlo brzo okrenula ka MMA i drugim borilačkim sportovima.

Grčka je 2004. godine osvojila Evropsko prvenstvo u fudbalu dosadnom defanzivnom igrom. Zamislite da su svako iduće veliko takmičenje osvajali na isti način, gdje bi danas bio fudbal? Upravo to se desilo boksu sa braćom Kličko. 

O nekim borbama, klasicima, priča se i decenijama poslije. O kojem meču bilo kojeg od braće Kličko će se pričati za 20 godina? Možda u Ukrajini, u ostatku svijeta - teško...

Sinoćna pobjeda Tysona Furyja označila je kraj jedne, a početak druge ere.

Vjerovatno su preuranjene nade da ćemo opet gledati atraktivan boks jer ni Fury nije takav tip boksera, a sinoćnu pobjedu dobrim dijelom duguje i svojim dužim rukama. Istovremeno, veći je mangup i slabiji tehničar od Klička, što daje nadu da će njegovi mečevi biti lakši za gledanje, ali i da titulu neće držati ni blizu dugo kao Kličko. Možda je izgubi već u narednom meču, a govorka se da bi mu protivnik mogao biti povratnik David Haye. 

Srce u ringu

Suprotno popularnom mišljenju, boks nije sport u kojem pobjeđuje samo jači, nego i pametiji. Jurišanje Mikea Tysona na svakog protivnika od prve sekunde prve runde nije bilo luđačko, već plansko i tehnički dorađeno skoro do savršenstva. To je bio njegov stil, a odavno u ringu na visokom nivou nismo vidjeli takve borbe jer taj tip boksera nije imao šanse protiv braće Kličko.  

Vezana vijest >>> KRAJ VLADAVINE KLIČKA Tyson Fury je novi kralj boksa!

Jedna od privlačnijih stvari u boksu je srce, a ni toga već odavno nema u ringu. Istina, u tom aspektu veća krivica leži na menadžerima i novcu koji se vrti oko ringa, ali možemo se nadati da ćemo u budućnosti gledati i to jer je i Fury sinoć pokazao srce. Nije to bilo srce poput Tysonovog, ali njegova smjelost i stavljanje ruku za leđa, čak i kada je primio udarac, pokazuje da Britanac nije kukavica i da se, ako ništa, ne boji nokauta i protivnika. 

"Ulazio sam u ring spreman da umrem. Današnji bokseri nisu spremni ni pokušati umrijeti. Nemaju želje da se postignu velike stvari, danas bokseri nisu gladni pobjede", rekao je jednom prilikom Mike Tyson.

Zaista, Tyson i jeste bio takav i zato je ostao toliko popularan i danas, više od dvije decenije od kada je izgubio titulu prvaka svijeta. O Aliju i Frazieru suvišno je i govoriti, a spomenut ćemo samo činjenicu da su u Manili i iz ugla Fraziera i Alija željeli ubaciti bijeli peškir, strahujući za život svojih boraca uprkos njihovim protestima. Frazier je pobijedio jer su iz Alijevog ugla, ne znajući šta razmišljaju na suprotnoj strani, bili brži i prije predali meč. O takvom bokserskom klasiku danas se može samo maštati. 

Mečeve poput Tysonovih i Alijevih nećemo gledati dok god bokseri ne budu ulazili u ring punog srca i dok branioci titule budu zadovoljni samo sa tim da je odbrane na bilo kakav način, bez obzira što će publiku, koja je dobro platila da gleda meč, lišiti zadovoljstva pravog boksa. 

No, sinoćna pobjeda Furyja obećava da bi boks opet mogao biti onaj sport u kojem se pobjeđuje glavom i srcem, a publika uživa. Dok se to ne desi, možete uživati u priloženim snimcima prijašnjih mečeva zbog kojih je najplemenitija borilačka vještina i bila toliko popularna.