BIH

ZAVRŠEN SASTANAK U BANJOJ LUCI U Republici Srpskoj referendum o 9. januaru kao Danu RS

Razgovor u Palati predsjednika

G. D./Srna

29.11.2015

21:10  Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je večeras na sastanku sa zvaničnicima iz Republike Srpske potpisana zajednička izjava da se odbacuje kao neprimjenjiva odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti pojedinih odredbi Zakona o praznicima Republike Srpske i da se ostaje pri Deklaraciji koju je usvojila NSRS.

"Cijenimo da je ova odluka donesena uz intervencizam međunarodnih predstavnika i da postoji potreba da se u što skorijem roku, a najkasnije za 120 dana, razmotri i usvoji, što zahtijevamo od Parlamentarne skupštine BiH, zakon o Ustavnom sudu", rekao je Dodik nakon sastanka.

Prema njegovim riječima, u tom zakonu će se predvidjeti da u većini za donošenje odluke bude predstavnik konstitutivnog naroda i predstavnik entiteta, a da se izbace iz sastava Ustavnog suda BiH strane sudije.

"Dogovorili smo da se u narednom periodu, na osnovu odluke NSRS, organizuje referendum koji bi se odnosio na pitanje da li narod u Republici Srpskoj podržava ovakvu odluku Ustavnog suda i da li podržava da 9. januar ostane praznik RS", naveo je Dodik.

Dodik je istakao da je rasprava bila konstruktivna i izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da su se okupili da u ovako komplikovanim političkim uslovima dođu do zajedničke izjave, u kojoj su pozvali i ostale političke patrije, institucije, organe, pa i pojedince da potpišu tu izjavu kao dio generalnog odnosa prema odluci Ustavnog suda.

"Izražavajući na ovaj način potpuno jedinstvo u Republici Srpskoj i predstavnika političkih partija i nosilaca funkcija u Republici Srpskoj i na nivou BiH, mi smo pokazali sposobnost i svijest da na ozbiljne izazove odgovorimo veoma ozbiljno i jedinstveno", istakao je Dodik i izrazio zadovoljstvo što je postignuto to jedinstvo.

Dodik je poručio da će biti napravljen operativni plan provođenja ovih stavova.

"Republika Srpska će veoma brzo, u roku od nekoliko sedmica, predložiti novi zakon o Ustavnom sudu BiH u kojem će biti eliminisane sve mogućnosti da se, na neki način, zamjenski djeluje na OHR koji je do sada nametao odluke, a sada imamo Ustavni sud koji, upravo većinama koje su do sada manifestovane, a to je tri stranca i dva Bošnjaka, intervenišu u politički sistem, politički život i institucije u BiH", rekao je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da će večeras potpisana izjava biti provedena.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ranije Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan RS neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj praznik proglasio neustavnim.

16:20 Sastanak predsjednika RS Milorada Dodika i lidera svih političkih stranaka u RS-u počeo je prije nekoliko minuta u Palati predsjednika RS.

Pored Dodika ovom sastanku prisustvuju lideri DNS-a Marko Pajić, SP-a Petar Đokić, PDP-a Branislav Borenović, SDS-a Mladen Bosić i NDP-a Dragan Čavić

Pored njih tu su i premijerka RS-a Željka Cvijanović, predsjednica Vijeća naroda Nada Tešanović, član predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ministar vanjske trgovine i eknomskih odnosa Mirko Šarović i potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić.

Oni će u narednim satima razgovarati o odluci Ustavnog suda BiH po kojoj je dan 9. januar Dan RS-a proglašen neustavnim.

Očekuje se da će sastanak trajati nekoliko sati.