GLOBUS

SAMIT U BRISELU: EU nudi Turskoj novac i poglavlja zbog migranata

Ugrožena budućnost Schengena

Fena

29.11.2015

Turska će pomoći Europskoj uniji da se izbori s prilivom migranata koji je ugrozio budućnost Schengena, a zauzvrat će dobiti novac i restartovanje zakočenih pregovora o pristupanju EU, navodi se u nacrtu zaključka samita EU i Turska koji se danas održava u Briselu.

- Obje strane će, kako je dogovoreno i sa stupanjem na snagu odmah, intenzivirati svoju aktivnu saradnju po pitanju migranata kojima nije neophodna međunarodna zaštita, da osigura primjenu odbredbi bilateralne readmisije i hitno vraćanje migranata kojima nije neophodna međunarodna zaštita u zemlje porijekla - kaže se u nacrtu u koji je agencija Reuters imala uvid.

Turska će, kako je predviđeno, dobiti tri milijarde eura početne pomoći kako bi izašla na kraj s izbjeglicama na svojoj teritoriji, uz mogućnost da se taj iznos i poveća, zavisno od razvoja događaja.

EU će, kako se dodaje, takođe u decembru otvoriti sljedeće poglavlje u pregovorima s Turskom koji se razvlače od 2005. godine i pripremiti sljedeća poglavlja za razgovore u prva tri mjeseca naredne godine.

Eropska unija istovremeno planira da od oktobra 2016. godine ukine vize za turske državljane koji putuju u EU ako Ankara ispuni određene kriterijume navedene u dogovorenoj mapi puta, kaže se u nacrtu dokumenta koji može i da se izmijeni i nakon početka samita poslijepodne.