BIH

ZENICA U utorak centralna svečanost obilježavanja 23. godišnjice 3. korpusa Armije RBiH

Važan dan za cijelu BiH

D. Pa.

29.11.2015

U Zenici će biti održana centralna svečanost obilježavanja 23. godišnjice osnivanja 3. korpusa Armije RBiH, i to u utorak, 1. decembra. Istog dana bit će obilježena i 23. godišnjica od osnivanja zeničke 314. Slavne brigade ARBiH, a kako je istakao bivši načelnik Trećeg korpusa general Haso Ribo, ovo je veliki dan ne samo za Srednjobosanski i Zeničko-dobojski kanton, nego i za cijelu BiH.

- Treći korpus djelovao je na dva kantona, izuzev općine Olovo, što je uistinu ogroman prostor sa 975.000 stanovnika i više od 200.000 izbjeglica iz Bosanske krajine - ističe general Ribo.

Tako su 6.343 borca dala svoje živote, dok je njih 8.144 iz rata izašlo kao invalidi, a sa 277 ordena "Zlatni ljiljan", 41 ordenom "Zlatna policijska značka", jednom "Medaljom za hrabrost" i četiri "Ordena za hrabrost" odlikovani su borci ovog korpusa.

Obilježavanje 23. godišnjice započelo je posjetom porodici rahmetli generala Mehmeda Alagića, potom posjetom porodici rahmetli generala Rasima Delića u Visokom, a posjetili su njegov i mezar rahmetli Alije Izetbegovića u Sarajevu.