LIFESTYLE

NEOBIČNO Muzejski primjerak minibusa: Prešao 2 miliona kilometara!

Saobraća na relaciji Ilidža - Mokrine

Z. KARIĆ

29.11.2015

Minibus GRAS-a koji vozi na relaciji Ilidža - Mokrine, iako je prešao 2 miliona kilometara, i dalje je u voznom stanju. Minibus je, naime, prvu vožnju imao 1997. godine i od tada mnoge generacije prevozi do škole, na posao... Za njega se sa pravom može reći da je pravi muzejski primjerak.

Česti kvarovi

Prema riječima vozača Altina Zeherovića, minibus je u voznom stanju zahvaljujući upornosti vozača, kojima su putnici na prvom mjestu, kao i ljudima koji rade u pogonu za održavanje minibusa.

zeherovic

Zeherović: Putnici najvažniji

- Najvažnije mi je da putnici ne kasne u školu, na posao... Barem sat prije radnog vremena odlazim u garažu kako bih na liniju izašao spreman i bez ispuštanja vožnje. Nije lako, jer je minibus star i često se kvari, ali kolega i ja se trudimo da to riješimo kako naši putnici ne bi ispaštali - rekao je Zeherović.

Od ovog minibusa, dodaje Zeherović, zavisi veliki broj mještana naselja Zabrđe, Bukovica, Mokrine, Solakovići, Bojakovac... koji se školuju ili rade u Sarajevu.

Uredno plate

- Putnici su svjesni starosti minibusa pa se, iako se desi pokoji kvar ili izostanak linije, ne ljute mnogo. Strpljivi su. Ono što je za pohvalu je to što svi naši putnici imaju mjesečne karte, a oni koji nemaju, uredno plate - rekao je Zeherović.

Zahvalnost za strpljenje

Zeherović kaže da će se boriti da na ovu liniju uskoro dođe novi minibus kako bi putnicima osigurali sigurniji prijevoz. Tako bi im i zahvalili za njihovo strpljenje sve ove godine.