BIH

ZENICA Bivši dekan Mašinstva optužen za nesavjestan rad

Općinski sud potvrdio optužnicu

A. DŽONLIĆ

29.11.2015

Nagib Neimarlija (62) iz Sarajeva, bivši dekan i sadašnji profesor Mašinskog fakulteta iz Zenice, optužen je za krivično djelo nesavjestan rad u službi. Optužnicu Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona potvrdio je sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda u Zenici.

Neimarliji se stavlja na teret da je od septembra 2011. do februara 2013. kao dekan Mašinskog fakulteta i ujedno kao šef Odsjeka za energetiku i procesno inžinjerstvo tog fakulteta u vršenju dužnosti postupio suprotno odredbama Zakona o visokom obrazovanju ZDK i Statuta Univerziteta u Zenici.

nagib-neimarlija

Neimarlija: Opstruirao imenovanje kolege

Naime, iako su ga na to obavezivali pravni akti Univerziteta, a potom i preporuke ombudsmana te na kraju odluka Ministarstva obrazovanja, kao i dvije pravomoćne odluke Kantonalnog suda, on je nekoliko godina odbijao u ime Odsjeka pokrenuti postupak za izbor u nastavno zvanje višeg asistenta kolege Edina Berberovića.

Time je, zloupotrebljavajući poziciju i kršeći zakone, onemogućio kolegino napredovanje u struci te je ugrozio i njegov radnopravni status, čime je počinio krivično djelo nesavjesni rad u službi.

Nakon potvrđivanja optužnice, očekuje se izjašnjenje optuženoga o krivnji.