BIH

Rusi spuštaju cijenu, hoće li i bh. građanima biti jeftiniji plin

Bh. delegacija putuje na pregovore s "Gazpromom"

M. AŠČIĆ

29.11.2015

Bosanskohercegovačka delegacija predvođena Mehmedom Koldžom, glavnim pregovaračem s "Gazpromom" u ime BiH, otputovat će sutra na pregovore s ovom ruskom firmom u Sankt Peterburg radi potpisivanja novog jednogodišnjeg ugovora o snabdijevanju plinom BiH, saznaje „Dnevni avaz“.

Novi ugovor

Riječ je o potpisu novog aneksa ugovora s "Gazpromom" o isporuci plina za 2016. godinu, jer postojeći ugovor s Rusima istječe krajem godine. Zbog pada cijena plina i nafte na svjetskom tržištu saznajemo da će naredne godine BiH kupovati plin po nižoj cijeni, i do 30 dolara na hiljadu kubika.

Iako potpisivanje novog ugovora dolazi u jeku zategnutih odnosa između Rusije i Ukrajine, Koldžo kaže za „Avaz“ da se rusko zavrtanje plina Kijevu neće odraziti na BiH jer Ukrajina ne želi više kupovati plin od Moskve.

mehmed-koldzo-bh-gas-11

Koldžo: Ide na potpisivanje ugovora

On pojašnjava da bi problem mogao nastati samo ako bi Ukrajina počela krasti plin koji ide prema Evropi, ali takav scenarij je i suviše opasan.

- Mi idemo u Sankt Peterburg i tražit ćemo nižu cijenu plina prema BiH za 30 dolara. Vjerujem da ćemo je dobiti - rekao nam je Koldžo.

Bez obzira na bh. zahtjev, ruska cijena plina u ovom trenutku iznosi 194 dolara na hiljadu kubika za BiH. Početkom godine iznosila je 380 dolara, što je pojeftinjenje za oko 50 posto. Novim pojeftinjenjem za 30 dolara cijena plina pala bi na 164 dolara na hiljadu kubika, što bi značilo da bi „BH-Gas“ trebao sniziti cijenu plina za potrošače u BiH za oko 15 posto.
 
Viša cijena

Od početka 2013. godine do danas cijena ruskog plina pala je za 70 posto. Naime, 2013. iznosila je 540 dolara na hiljadu kubika, a danas svega 194 dolara. No, „BH-Gas“ je tek prije mjesec odlučio sniziti cijenu plina iako je godinama kupovao plin po nižoj cijeni, a prodavao ga „Sarajevogasu“ po dvostrukom višoj.

Kako dobiti garancije

Saznajemo da bi jedan od problema u pregovorima s Rusima mogao biti kako da državna kompanija "BH-Gas" osigura finansijsku garanciju za nabavku plina, što je glavna ugovorna obaveza da bi bile uredne isporuke ovog energenta BiH. Razlog je taj što „BH-Gas“ grca u dugovima, a „Gazpromu“ je dužan desetke miliona dolara.