GLOBUS

Euro prvi puta nakon sedam mjeseci pao ispod 1,06 dolara

Podaci svjetskih kursnih tržišta

Srna

29.11.2015

Na svjetskim kursnim tržištima kurs eura pao je prošle sedmice, po prvi puta nakon sedam mjeseci, ispod nivoa od 1,06 dolara jer je sve vjerojatnije da će FED u decembar povećati kamate, a ECB uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Kurs eura prema američkom kursu pao je prošle sedmice 0,5 posto, na 1,0590 dolara.

U odnosu,na japansku valutu, cijena dolara ostala je na prošlo sedmičnom nivou nepromijenjena, na 122,80 jena.

Euro je, pak, oslabio prema 'japancu', za 0,5 posto, na 130,05 jena.

Američka valuta ojačala je nakon niza novih izvještaja koja su potvrdila da svjetska privreda stabilno raste, pa je sve vjerojatnije da će središnja banka FED u decembru povećati ključne kamatne stope, po prvi puta od 2006. godine.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, dosegnuo je polovinom sedmice 100,17 bodova, najvišem nivou u osam i po mjeseci.

S druge strane, euro je bio pod pritiscima jer se iduće sedmice na sjednici Europske središnje banke (ECB) očekuje najava dodatnog popuštanja monetarne politike.

Kurs eura skliznuo je stoga ispod nivoa od 1,06 dolara.

"Ako pogledate trgovanje posljednjih dana, očito je da su ECB-ovi potezi već uračunati. Očekujem da će središnja banka produžiti program kupovine imovine i sniziti kamatne stope, ali najvažnije je to što signaliziraju da nove mjere slijede. Teško je očekivati da će privredni pokazatelji objavljeni u međuvremenu imati većeg uticaja na tržišta", kaže je Lutz Karpowitz, kursni analitičar u Commerzbanku.