GLOBUS

EU nudi Turskoj novac u zamjenu za pomoć u zaustavljanju priliva migranata

Turski predsjednik Tajip Redžep Erdogan je tražio nagodbu

Srna

29.11.2015

Lideri Evropske unije žele da sa Turskom danas potpišu sporazum kojim se Ankari nudi novac i bliže veze sa EU u zamjenu za pomoć u zaustavljanju priliva migranata u Evropu.

 Svjestan očaja koji vlada u Evropi zbog dolaska gotovo milion migranata ove godine, turski predsjednik Tajip Redžep Erdogan je tražio nagodbu, pri čemu su se diplomate iz 28 država EU do juče dogovarale o konačnoj ponudi.

Turski premijer Ahmet Davutoglu trebalo bi da se sastane sa 28 evropskih lidera danas u 16.00 časova.

Mjerama koje je EU preduzela u posljednjih nekoliko mjeseci, postignut je mali naporedak u kontroli priliva migranata. Zimski uslovi će djelimično usporiti priliv migranata tokom nekoliko mjeseci, ali je zbog zatvaranja granica na Balkanu, na desetine hiljada migranata ostalo "zaglavljeno", što evropskim liderima stvara dodatni pritisak i potrebu da što prije pronađu rješenje ovog problema. 

Današnji samit, koji je zakazan prije svega nekoliko dana, dodatno otežava činjenica da je Turska nedavno oborila ruski ratni avion na sirijskoj granici. 

To je zauzvrat zakomplikovalo evropske napore da se ponovo angažuje Moskva kako bi se pronašlo rješenje sirijskog pitanja i tako zaustavio priliv izbjeglica iz Sirije.

Nakon sastanka izaslanika EU u Briselu koji je trajao do sinoć kasno, diplomate su izjavile da je EU dogovorila "zajedničku ponudu", za koju smatraju da će Davatoglu dati svoj potpis. Prije početka samita, vlade treba da odobre ovu ponudu. 

Ostaje određeni stepen nervoze da bi Ankara mogla tražiti "nešto više", s obzirom na to da je Erdogan odlučio da ne prisustvuje samitu, već će umjesto toga poslati svog premijera.

"Turci uvijek pregovaraju do posljednje sekunde", rekao je jedan visoki diplomata EU i dodao da nema razloga da i ovaj put bude drugačije. /kraj/bim