BIH

OTKRIVAMO 452,1 milion KM za uvezivanje staža više od 25.000 radnika

"Avaz" u posjedu teksta sistemskog zakona Vlade FBiH

A. DUČIĆ

29.11.2015

Spremno je rješenje za više od 25.000 radnika u Federaciji kojima preduzeća s većinskim državnim kapitalom od 1. aprila 1992. do 31. decembra 2014. godine nisu izmirila doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Iako će se tek na jednoj od narednih sjednica Federalne vlade naći zakonsko rješenje o uvezivanju radnog staža, "Avaz" je uspio doći u posjed teksta ovog sistemskog zakona, koji proizlazi iz Akcionog plana Reformske agende.

Vremenski period

Zakon je težak 452,1 milion KM, a ova sredstva isplaćivat će se od 2016. do 2059. godine, kada je planirano uvezivanje staža i posljednjem osiguraniku koji ima neizmirene doprinose do kraja 2014., a ispunjava uvjete za penziju.

- Već duži vremenski period u Federaciji imamo situaciju da osobe prema evidencijama imaju ispunjene uvjete za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, ali one to pravo, praktično, ne mogu ostvariti zbog činjenice da nisu uplaćeni doprinosi. Takve osobe nalaze se u vrlo teškoj ekonomsko-socijalnoj situaciji, bez ikakvih primanja, većinom bez zdravstvene zaštite te bez realnih izgleda da neplaćeni doprinosi budu izmireni od poslodavaca - konstatira se u obrazloženju ovog zakona.

zakon-radni-staz-1zakon-radni-staz-2

Faksimil prednacrta zakona 

Kako je ocijenjeno, Federacija kao većinski vlasnik ovih preduzeća ima obavezu sistemski riješiti ovaj problem, pa će tako već u narednoj godini Federalnom zavodu PIO/MIO biti doznačena prva tranša, i to u iznosu od 53,2 miliona KM.

tabela-radni-staz

Izračun za radni staž

U 2017. godini će ova tranša iznositi 7,5 miliona KM, a u 2018. bit će izdvojeno oko devet miliona maraka za uvezivanje radnog staža. Radna grupa koja je napravila prednacrt navela je da će sve do 2059. godine postepeno biti isplaćivane tranše za uvezivanje radnog staža. Mjesečna osnovica za uplatu doprinosa po osobi iznosit će 498 KM.

Spisak osiguranika

- Ostvarivanje penzije moguće je samo nakon izvršene uplate doprinosa za PIO za konkretne osiguranike, gdje bi Vlada FBiH na osnovu ovog zakona donosila odluke o visini sredstava, poimeničnom spisku osiguranika čiji se staž uvezuje. Na ovaj način, s jedne strane, zaštitio bi se sistem PIO od urušavanja, a, s druge, bio bi zaštićen federalni budžet - kaže se u obrazloženju zakona.

Najveća podrška od Svjetske banke

Iako ovaj dokument propisuje da će se planirana sredstva namaknuti putem unutrašnjeg zaduženja, zatim prodajom imovine iz pasivnog podbilansa te kapitala u vlasništvu FBiH, saznajemo da bi najveću podršku implementaciji ovog zakona mogla pružiti Svjetska banka, s kojom Vlada pregovora o posebnom aranžmanu.