BIH

U BiH jutros se saobraća bez dužih zastoja

Saopštenje iz BIHAMK-a

Redakcija

29.11.2015

Na putevima u BiH jutros se saobraća bez dužih zastoja po mjestimično vlažnom kolovozu. Magla smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama, dok na dionicama koje prolaze kroz usjeke upozoravamo na moguće odrone zemlje ili kamenja.

Zbog niskih temperatura moguća je mjestimična poledica. Posebno izdvajamo dionice u višim planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Putne službe intervenišu na svim mjestima gdje je to neophodno, a mi apelujemo na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme obavezno za sve kategorije vozila.

Zbog izgradnje novog mosta obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-17 Stup-Rajlovac na dionici od kružnog toka Briješće do raskrsnice ulica Rajlovac i Safeta Zajke.Alternativni pravac je preko kružnog toka Briješće na zaobilaznicu (dio autoputa A-1), te na petlju Butila i dalje u smijeru Zenice (Jošanica), odnosno Mostara (Vlakovo). Zbog pomjeranja terena, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse na dionici M-5 Sarajevo tranzit. Za vrijeme obustave saobraćaj je preusmjeren kroz grad Sarajevo.

Sporije se saobraća i na ostalim putevima sa aktuelnim radovima, a izdvajamo putne pravce: Zenica-Žepče, Prozor-Jablanica, Bihać-Cazin i Jajce-Banja Luka, kao i puteve na širem području Mostara (sjeverni i južni ulaz u grad i saobraćajnice u gradu), te petlju Blatuša u Zenici.

Na graničnim prelazima  nema dužih zadržavanja. 

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

MAGISTRALNI PUTEVI: 

M-18
Kladanj-Živinice, zbog radova na mostu u mjestu Gojsalići, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
Olovo-Srednje - zbog izvođenja radova na mostu preko rijeke Bioštice u Olovu saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje-zabrana za  vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od 8 metara.

REGIONALNI PUTEVI

-Zbog održavanja fudbalske utakmice, danas u vremenu od 11 do 15 sati, doći će do obustave saobraćaja u ulici Patriotske lige(obilaznica pored Olimpijskog stadiona “Asim Ferhatović Hase”) i ulice Betanija (od raskrsnice sa ulicom Alipašina do ulazne rampe za Pedijatrijsku kliniku KCUS).
- Zbog radova na deminiranju svakog radnog dana od 09 do 15:50 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja u ulici Vasilja Grđića.
-Zbog izvođenja neophodnih radova usporeno se saobraća u ulicama: Antuna Branka Šimića (kod br.4), Alije Nametka i Braće Mulić.

MOSTAR

<div color:="" #0000ff;"="" style="width: 705px;">
Zbog sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj za vozila preko 7 tona na sjevernom ulazu u Mostar (na dijelu od Zalika do Narodnog pozorišta).  Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je južni ulaz u Mostar.