SPORT

KRAJ VLADAVINE KLIČKA Tyson Fury je novi kralj boksa!

Sudar Klička i Furyja u Njemačkoj

A. UZUNOVIĆ

28.11.2015

Jednoglasnom odlukom sudija Tyson Fury je postao novi prvak svijeta! Sudije su glasale: 115:112, 115:112 i 116:111 - svi u korist Furyja. 

Stiče se utisak da je ponovo pobijedio borac sa dužim rukama u stilu borbe koji više odgovara takvom tipu boksera. Jedina razlika u odnosu na prošle mečeve Klička je ta što je ovaj put imao naspram sebe boksera koji ima duže ruke od njega. Ipak, mora se odati priznanje hrabom Furyju koji je veći dio meča "mangupski" spuštao ruke, u nekoliko navrata čak ih je stavio i iza leđa. Također, bio je mnogo aktivniji od Klička i zaslužio je pojas prvaka svijeta u teškoj kategoriji po verzijama WBA, WBO i IBF.

fury-1

Fury otpjevao dio pjesme "I Don't Want to Miss a Thing" od Aerosmitha

"Uz snagu Isusa pobijedio sam večeras u Njemačkoj. Došao sam u lavlji brlog. Naporno smo radili za ovo, sve sam dao u teretani i sada imam titulu", rekao je Fury.

Emotivni Fury je plakao po završetku meča, a nakon davanja izjava je i svojoj ženi zapjevao "I Don't Want to Miss a Thing" od Aerosmitha. 

Kličko je nakon meča rekao da uskoro želi revanš. 

Na Twitteru se oglasio David Haye koji je ranije izgubio od Klička. 

"Kakav sjajan završetak, pravda je pobijedila", rekao je Haye.

nova-glavna-1

12. RUNDA - Fury je dobro krenuo, ali je Kličku prošlo nekoliko krošea. Fury je bio umorniji i u ovoj rundi. Čeka se na odluku sudija. Nakon 12 rundi stiče se dojam da je Kličko bio definitivno bolji u posljednjoj, ali Fury u nekoliko njih, dok su u ostatku meča bili dosta izjednačeni. 

boks-23

11. RUNDA - U posljednje tri minute borci su barem minutu i pol proveli u klinču. Iako je Fury djelovao umornije, Kličku je u posljednjih 30 sekundi pala koncentracija i Britancu su prošla dva krošea, od kojih je jedna i raskrvario lice Ukrajinac. Sudija je konačno odlučio da opomene Furyja za nepropisne udarce.

10. RUNDA - Umor radi svoje i borci nisu bili previše aktivni, osim pokušaja Furyja na početku runde. Bit će zanimljivo čuti odluku sudije, a ako borba ostane ovakva, najvjerovatnije da bi odluka mogla biti izjednačena. Kličko je početkom meča zaradio masnicu ispod lijevog oka, sada je to već oteklo i počinje mu smetati. 

9. RUNDA - Odličan kroše Klička koji je malo uzdrmao Britanca, no Fury je opet pokazivao kličku "daj još". Nedugo potom, vratio se i uputio dva snažna udarca. Borci su umorni, što pokazuje scena pred kraj runde kada su se hrvajuči u klinču odgurali nekoliko metara i doslovno odbili o konopce. 

mec-23

8. RUNDA - Najbolji tri minute boksa do sada. Runda je možda za nijansu pripala Furyju koji je uspio napraviti seriju, ali je i Kličko kasnije imao svoje udarce. Kako se bliži kraj meča, za očekivati je da će borbi krenuti agresivnije kako bi ostvarili bodovnu prednost. 

7. RUNDA - Kličko je uspio zadati direkt Furyriju početkom runde, ali je to Britanac relativno brzo i vratio. Furyju se mora odati priznanje da ima hrabrosti, naime, pred kraj runde držao je ruke iza leđa, u pokušaju da isprovocira Klička koji ga je udario, no Britanac je i dalje držao ruke za leđima i nije bježao. Kličko nije iskoristio šansu i nije zadavao dalje udarce. 

klicko-boks-1

6. RUNDA - Kličko je prihvatio Fyrijev stil borbe bez garda, ali i dalje drži oprezniji stav od protivnika. Fury bezobrazno pokušava zadati protivniku udarce u tijelo kada uđe u klinč. 

5. RUNDA - Bodovne sudije nisu imale skoro nikakvog posla u ovoj rundi. Vidjeli smo nekoliko promašenih pokušaja krošea, ostatak nije za spomen. U dosadašnjem toku borbe borci su izjednačeni, ali gleda se loš boks.

boks-11

4. RUNDA - Otprilike ono što se i očekivalo. Klasičan "kličkovski" meč u kojem nema žešćih okršaja, s tim da se sada Kličko ne može pouzdati u svoju dužinu ruku, što je novitet u odnosu na većinu prijašnjih protivnka. Fury i dalje gotovo nikako ne koristi gard što mu može dati poene u javnosti, ali takva smjelost nerijetko za posljedicu ima nokaut. 

3. RUNDA - Interesantna runda. Ne zbog dobrog boksa, već zbog smjelih provokacija Furyja koji je većinu runde proveo bez garda. U jednom trenutku čak je stavio ruke iza leđa i nasmijao se u lice Kličku koji je sve to iskusno podnio i nije nasjeo na provokacije. 

2. RUNDA - Fury je uputio nekoliko dobrih udaraca u pravcu Klička, ostatak runde protekao je u izbjegavanju "eskalacije sukoba". 

1. RUNDA - Početno ispitivanje snaga, nijedan borac nije se usudio previše rizikovati. Fury je u tri navrata pokušao isprovocirati Klička, u jednom trenutku ga je udario u potiljak dok su bili u klinču, da bi kasnije spustio gard na oko deset sekundi. Nakon zvona koje je označilo kraj runde, Fury je nešto dobacivao Ukrajincu. 

dvorana-1

Sjajna atmosfera u dvorani u Dusseldorfu

Ukrajinac Vladimir Kličko i Britanac Tyson Fury večeras boksuju za titulu prvaka svijeta u teškoj kategoriji u verzijama WBA, WBO i IBF. 

Kličko se u karijeri borio 67 puta, a poražen je samo u tri meča, dok je u 64 slavio, od čega 53 puta nokautom. Od 2004. godine nije poražen. 

S druge strane, Fury ima 24 pobjede u isto toliko mečeva, od čega 18 nokautom. 

Kličko će po 19. put braniti titulu prvaka svijeta u teškoj kategoriji u verzijama WBA, WBO i IBF, a jedino je Joe Louis od njega odbranio svjetsku titulu više puta. On je imao skor od 25 odbrana, od čega 21 nokautom, te je na tronu bio skoro 12 godina