GLOBUS

NAJOPASNIJI RATNIK BLISKOG ISTOKA Iranski general spasio ruskog pilota

Konstantin Murahtin se katapultirao iz oborenog aviona

(A.U.)

28.11.2015

Iranski general Kasem Sulejmani, komandant specijalne jedinice „El Kuds“, koja je specijalizovana za izvođenje operacija u stranim zemljama i već nekoliko mjeseci učestvuje u borbama protiv Islamske države na teritoriji Iraka i Sirije, bio je na čelu misije spašavanja pilota ruskog bombardera kojeg je u utorak oborio turski lovac F–16 na tursko–sirijskoj granici.

Kako javlja iranska informativna agencija "Fars", Turska je, navodno, nakon pada ruskog bombardera poslala specijalni odred kako bi uhvatio pilota, a kasnije njime ucjenjivala Rusiju.

Rusija je poslala nekoliko helikoptera, ali ih je dočekala paljba pripadnika Slobodne sirijske armije iz najsavremenijih vrsta oružja, te nisu mogli izvršiti zadatak.

Tada se ruska komanda dogovorila sa generalom Sulejmanijem o pomoći u traženju i spašavanju Konstantina Murahtina, pilota oborenog Su–24 koji se katapultirao prilikom pada aviona.

Kako je navedeno, inicijativa o učešću Iranaca u operaciji spašavanja stigla je od samog Sulejmanija.

Moskva je prihvatila njegov prijedlog i dala punu slobodu akcije. Sulejmani je odmah pripremio specijalnu operaciju zajedno sa pripadnicima libanskog „Hezbolaha“ i sirijskih specijalaca koji su obučeni u Iranu. Rusija je, sa svoje strane, zatvorila vazdušni prostor i osigurala satelitsku vezu.

Akcija spašavanja na kraju je uspješno završena, a ruski pilot je prebačen u rusku vojnu bazu u Latakiji u Siriji.

Heroj u Iranu

Od kako je Iran poslao trupe u Siriju, Kasami je predstavljen kao "najopasniji ratnik na Bliskom istoku". Prošle godine napravljena je velika PR kampanja kojom je predstavljen kao narodni čovjek koji se ne boji sam otići na prvu liniju fronta i svojim vojnicima reći da ga prate, umjesto da im naredi da sami idu u borbu.