GLOBUS

Putin odobrio ekonomske sankcije Turskoj

Nakon obaranja aviona Su-24

(Al. Ti.)

28.11.2015

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je odobrio uvođenje ekonomskih sankcija protiv Turske kao mjeru zbog obaranja aviona Su-24, javlja AFP.

- Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je Ukaz o mjerama za očuvanje nacionalne bezbjednosti Ruske Federacije i zaštiti građana Ruske Federacije od zločinačkih i drugih protivpravnih dejstava i o primjeni specijalnih ekonomskih mjera protiv Turske Republike - saopšteno je iz Kremlja.

Ukaz nalaže i zabranu ili ograničenje uvoza u Rusiju određenih vrsta robe iz Turske.

- Zabrana ili ograničenje spoljnoekonomskih operacija, koje podrazumijevaju uvoz na teritoriju Ruske Federacije određenih vrsta robe porijeklom iz Turske, prema spisku koji određuje Vlada Ruske Federacije (izuzev robe koja se uvozi za lične potrebe u obimu koji propisuje Evroazijski ekonomski savez) - piše u saopštenju.  

Također Putin je uveo i zabranu zapošljavanja turskih građana u firmama na teritoriji Rusije, koja će početi da važi od 1. januara sljedeće godine.

Putinov ukaz obuhvata i rad turoperatera koji su u obavezi da prekinu prodaju turističkih aranžmana za Tursku građanima Rusije, a zabranjena je ili ograničena i djelatnost organizacija pod Turskom jurisdikcijom na teritoriji Rusije.