REGION

Masovno okupljanje demonstranata u centru Prištine

Protest stranke opozicije

Srna

28.11.2015

Nekoliko hiljada Albanaca, uglavnom mladih, okupilo se danas u centru Prištine, gdje je počeo protest koji organizuju stranke opozicije u parlamentu samoproglašenog Kosova, koje traže ukidanje briselskog sporazuma i demarkaciju granice sa Crnom Gorom.

Učesnici iz svih krajeva

Veliki broj pripadnika kosovske policije i specijalaca raspoređen je u blizini sjedišta Vlade i parlamenta samoproglašenog Kosova, kao i u naselju Dragodan, u kojem se nalaze diplomatska predstavništva zapadnih zemalja. 

Učesnici demonstracija pristigli su autobusima iz svih krajeva Kosova i Metohije, a, prema policijskim procjenama, najveći broj autobusa stigao je iz Metohijske kotline, gdje je uporište Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Hradinaja i NISM-a Fatmira Limaja.

Limaj je rekao da je jedini cilj ovih protesta da ljude koji su prihvatili briselski sporazum i sporazum o demarkaciji povuku potpise sa tih akata, dodavši da je "sporazumom o demarkaciji Crna Gora otela Kosovu oko 8.000 hektara".

Haradinaj je u obraćanju zahvalio Sjedinjenim Državama, "čijom pomoći Kosovo danas u slobodi slavi Dan zastave Albanije". 

Bez incidenata

Prištinski paroh Darko Marinković koji je jutros, uprkos upozorenjima policije, služio godišnji parastos na groblju u Prištini, rekao je Srni da je policija udvostručila snage koje obezbjeđuje crkvu Sveti Nikola u Prištini.

"Za sada nije bilo incidenata, niti bilo kakvih pretećih poruka upućenih meni i mojoj porodici", kaže sveštenik Marinković.

On je rekao da ga je policija u više navrata kontaktirala i da mu je savjetovano da izbjegava kretanje gradom i da takvu poruku prenese vjernicima.

Na protestu na trgu se viju zastave Albanije i SAD, a demonstranti uzvikuju "USA" i "UČK". 

Povećan je broj patrola policije na prilaznim putevima Prištini, a saobraćaj je zabranjen kroz centar grada. 

Za sada nema incidenata.