BIH

U centru Bosanske Krupe zabranjeno držanje krava, ovaca, koza, kokošiju...

Općinsko vijeće odredilo nova pravila od 1. decembra

Autor:M. AVDIĆ

29.11.2015

Građani Bosanske Krupe od 1. decembra moraju prijaviti kućne ljubimce javnoj ili privatnim veterinarskim stanicama na području općine, a ukoliko to ne učine, morat će platiti novčanu kaznu u iznosu od 300 do 1.000 KM. 

Posebni uvjeti 

Ovo je samo jedna od odredbi Odluke o držanju i zaštiti domaćih životinja, kućnih ljubimaca i nezbrinutih životinja na području općine, a koju je donijelo Općinsko vijeće Bosanska Krupa na svojoj posljednjoj sjednici. U slučaju nepoštivanja ostalih odredbi ove odluke, kazne su i do 7.000 KM.

Odlukom je zabranjeno uzgajanje i držanje domaćih životinja na užem urbanom gradskom području. 

- U ostalim dijelovima općine to će biti dozvoljeno, ali pod uvjetima da je objekt za smještaj izgrađen od čvrstog materijala, da je izrađena propisana vodonepropusna đubrenica s otočnom jamom, da je sve to od susjednih stambeno-poslovnih objekata, javnih puteva i drugih prolaza udaljeno najmanje 10 metara, a od objekata za snabdijevanje vodom za piće najmanje 20 metara - kazao nam je Kasim Šertović, portparol Općine.

Kada je u pitanju držanje kućnih ljubimaca, ono je dozvoljeno, ali da se ne remete javni red i mir. 

Zaštitne korpe 

- U zajedničkim stambenim zgradama dozvoljeno je držanje ljubimaca uz saglasnost svih suvlasnika. U gradskom području i na gušće naseljenim mjestima zabranjuje se držanje više od tri psa. U porodičnoj kući ili u dvorištu kuće dozvoljeno je držati pse i mačke na način da ne ometaju red i mir građana. Pas koji se drži u neograđenom dvorištu mora biti vezan lancem, tako da ne ometa kretanje i ne ugrožava sigurnost građana, ili pak smješten u boks. Lanac kojim je vezan pas ne smije biti kraći od tri metra - ističe se u Odluci.

Vlasnici pse smiju izvoditi u šetnju na kratkom povocu do tri metra, dok opasni moraju imati i zaštitnu korpu na njušci. Zabranjeno je pse dovoditi u trgovine, ugostiteljske objekte, banke, tržnice, vozila javnog prijevoza, dječija igrališta, sportske terene, groblja, javne skupove i sl.

Vlasnik mora čistiti za ljubimcem

Vlasnik je dužan očistiti svaku površinu koju je zaprljala njegova životinja na bilo koji način, kao i nadoknaditi materijalnu štetu ukoliko pas ošteti nečiju imovinu. Ova odluka se ne primjenjuje na službene pse i na pse osposobljene za pomoć osobama s posebnim potrebama te lovačke pse i pse tartufare samo za vrijeme lova.

Naplata troška vraćanja izgubljenih ljubimaca

Odluka tretira i način postupanja s izgubljenim životinjama. Ukoliko pas iz bilo kojih razloga odbjegne ili nestane s mjesta držanja, njegov vlasnik je dužan u roku od 48 sati to prijaviti veterinarskoj stanici.  Lutalicama se smatraju svi psi i mačke o kojima niko ne brine i koje bez nadzora lutaju ulicama i drugim javnim površinama. Izgubljene i napuštene životinje bit će vraćene vlasnicima uz naplatu troškova.