CRNA HRONIKA

SARAJEVO Peteročlana maloljetnička banda ukrala dva Golfa

Policija uhvatila kradljivce automobila na djelu

Autor:Dž. Bl.

28.11.2015

Automafija godinama hara Kantonom Sarajevo. Da ova vrsta kriminala ne poznaje granice, potvrđuje i posljednji slučaj, koji je prekjučer zabilježen u sarajevskoj općini Novi Grad. Istražitelje je šokirala činjenica da iza posljednje krađe auta stoji peteročlana maloljetnička grupa, koja je odmah uhapšena. Bahati maloljetnici otkriveni su brzom intervencijom policije, a automobili su vraćeni vlasnicima.

Pokušali pobjeći

Sve je počelo u 13.30 sati, kada je Policijska uprava na području ove općine obaviještena da su iz ulice Safeta Zajke tada dvije nepoznate osobe ukrale Golf 3, vlasništvo K. A. iz Sarajeva. Pripadnici Jedinice za saobraćaj zaustavili su i kontrolirali ukradeni Golf 3, kojim je upravljao maloljetni O. S. (17). S njim su se u autu nalazila još dva maloljetnika R. M. (15) i O. M. (18). 

No, tu nije bio kraj. U neposrednoj blizini pronađen je i Golf 2, u kojem su se nalazile tada dvije nepoznate osobe, koje su pokušale pobjeći sa mjesta događaja, ali su ih policajci uspjeli uhvatiti. Legitimisanjem je utvrđeno da se, također, radi o maloljetnicima A. E. (15) i O. S. (15). Policijskim provjerama isplivao je podatak da je i ovaj Golf ukraden, i to 23. novembra ove godine iz Topličke ulice, općina Živinice.  

O slučaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a maloljetnička ekipa uhapšena je zbog sumnje da su počinili tešku krađu vozila. Policija rasvjetljava kriminalne aktivnosti maloljetnika.

Nakon što su završeni uviđaji, uz saglasnost tužioca Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu i sudije za prethodni postupak Općinskog suda u Sarajevu, ukradena vozila vraćena su vlasnicima. 

Statistika govori da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo vratilo 53 vozila njihovim vlasnicima, MUP Republike Srpske vratio je 29 ukradenih auta, a drugi MUP-ovi osam. Uz novčanu nadoknadu, vraćena su četiri vozila vlasnicima, dok su 57 vozila vlasnici pronašli sami.

Akcija "Panorama"

U januaru ove godine, pripadnici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo uhapsili su i nadležnom tužilaštvu podnijeli izvještaje protiv ukupno sedam osoba zbog sumnje da su, kao organizirana grupa, krali vozila u Kantonu Sarajevo te iznuđivali novac za njihov povrat. Riječ je o akciji kodnog naziva "Panorama". Iza rešetaka su ostali automafijaši Šemsudin Hodžić zvani Švabo, Alem Lojo, Džanan Đuliman, Senad Kečo, Eldin Matulović i Almir Granulo, protiv kojih se trenutno vodi postupak u Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Više lopova, manje krađa

Na području Kantona Sarajevo u prvih devet mjeseci ove godine izvršeno je 570 teških krađa vozila, od čega je 151 automobil ili 26,5 posto vraćeno vlasnicima. U odnosu na uporedni period, broj ukradenih vozila smanjen je za 37 ili za 6,1 posto.

Zbog sumnje da su učestvovali u krađama vozila na području Kantona Sarajevo, nadležnom tužilaštvu podneseni su izvještaji protiv 40 osoba, odnosno šest više u odnosu na isti period prošle godine, od kojih je 35 povratnika ili 87,5 posto.