BIH

Mensur ef. Malkić: Brinu nas napadi na reisa Kavazovića

PORUKE Iz hutbe direktora Gazi Husrev-begove medrese

E. D.

28.11.2015

Direktor Gazi Husrev-begove medrese hafiz Mensur ef. Malkić održao je jučer u Begovoj džamiji u Sarajevu hutbu u kojoj je podsjetio na prošlosedmične poruke reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, koji je, osuđujući terorizam i ideologiju koja ga inspirira, poručio da je „potrebno da svi ustanemo i da ne dozvolimo da nas zlo pobijedi i da strah ovlada našim čulima". 

Ističući da je "naš put srednji put koji stoljećima izgrađujemo i njegujemo u našoj zajednici", hafiz Malkić osvrnuo se i na napade pojedinaca i grupa na reisu-l-ulemu Kavazovića, a zbog njegovih čvrstih stavova u osudi terora. 

Negiranje autoriteta

U nastojanju da javnosti naglasimo važnost nedvosmislene osude terorizma i zloupotrebe islama, prenosimo najznačajnije dijelove hutbe efendije Malkića:

- Draga braćo, iznenađeni smo i zabrinuti saznanjem i vijestima da pojedine internet-stranice optužuju i vrijeđaju uvaženog reisu-l-ulemu ili izražavaju negodovanje zbog njegovih saopćenja i uputstava izrečenih proteklih dana. Takve stranice i pojedine grupe, ne poštujući vrhovnog poglavara Islamske zajednice i njegove fetve i uputstva temeljene na izvorima islama, Kur'anu i hadisu, doprinose širenju negativne klime i zbunjuju čitaoce neutemeljenim tumačenjem islamskih propisa i islamskih vrijednosti. 

Jer, terorizam, teror, nasilje, napade na nevine ljude apsolutno je nemoguće dovoditi u vezu s islamom i islamskim principima, a taj princip jasno je izložen u Kur'ani-kerimu: "Ako neko ubije nekoga ko nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini, kao da je sve ljude poubijao." Zato, svi koji to čine, kao i oni koji opravdavaju njihove postupke, zlonamjerni su i ne žele dobro islamu i muslimanima. 

Opravdavati ove napade kao odgovor na stalna stradanja muslimana i tumačiti ih kao skretanje pažnje na stanja muslimana u Siriji, Palestini, Iraku, Afganistanu pogrešan je put. Jer, obični ljudi, naprimjer, stanovnici Pariza ili dvojica pripadnike Oružanih snaga BiH, koji su stradali kao žrtve takvih ili sličnih ideja, nisu krivi i nemaju nikakve veze i odgovornosti zbog žrtava i stradanja isto tako nevinih ljudi, muslimana u zemljama Bliskog istoka.

Naprotiv, ovim terorističkim napadima i nakon ovih napada situacija u ratom zahvaćenim muslimanskim zemljama nije se promijenila, nego se pogoršala, a kao posljedica i reakcija širi se negativna klima i netrpeljivost u velikom broju evropskih zemalja prema muslimanima koji godinama žive u tim zemljama. Oni sada postaju nepoželjni stanovnici tih zemalja samo zato što su muslimani, jer ih većina, nažalost, dovodi u vezu s teroristima te nerijetko u očima svojih dojučerašnjih komšija postaju potencijalni teroristi. Zbog toga oni opet nanovo i iznova moraju dokazivati da su obični, umjereni muslimani, njihove komšije koji nemaju ništa zajedničko s teroristima i njihovim sumanutim idejama i ciljevima.

Islam traži mir

A, nažalost, posljedice će posebno osjetiti izbjeglice iz zemalja Bliskog istoka koji idu prema Evropi tražeći spas i sigurnost u njoj.

Draga braćo, uvijek je bilo, a i danas ima onih koji su činili i čine nasilje i razna zlodjela, a pozivaju se i zaklanjaju se za islam i Kur'an. I na taj način svjesno ili nesvjesno zloupotrebljavaju islam i Kur'an te nanose štetu muslimanima i svojim postupcima šire smutnju, fitneluk među ljudima.

Draga braćo, ne zaboravimo da su principi islama mir, sigurnost, suživot, tolerancija, komunikacija, povjerenje i dobronamjernost. Zapamtimo, svi oni koji ove principe interpretiraju na drugačiji način ne žele dobro muslimanima nego uzrokuju i otvaraju nove probleme i nove konflikte, mir zamjenjuju nemirom, sigurnost nesigurnošću, toleranciju netrpeljivošću, komunikaciju šutnjom, dobronamjernost zlonamjernošću, povjerenje nepovjerenjem prema muslimanima. 

Molimo Allaha, dž. š., da nas sačuva od zuluma i terora, da nam podari mir i sigurnost u našoj domovini, da nas učvrsti na pravom putu i da nam podari dobro i sreću i spas i na ovom i na budućem svijetu. Amin Ja rabbel alemin!

S kim se druže naša djeca

- Moramo biti budni i moramo voditi računa s kim se družimo. A posebno moramo voditi računa s kim se druže naša djeca, naša omladina, u kojem društvu provode vrijeme i hoće li ih to društvo, možda, odgojiti da sutra siju strah i smutnju u svojoj zajednici, u svojoj državi ili bilo gdje, zaklanjajući se za islam i Kur'an. Moramo ustrajavati na putu naređivanja dobra, a odvraćanja od zla kako ne bi zbog nepromišljenih postupaka pojedinaca svi zajedno trpjeli posljedice.

Smutnja neće pogoditi samo one koji su krivi 

Allah, dž. š., u Kur'ani-kerimu nam naređuje: "I izbjegavajte ono što će dovesti do smutnje koja neće pogoditi samo one među vama koji su krivi. I znajte da Allah strašno kažnjava.“ Znači, Allah, dž. š., poziva nas da izbjegavamo, odnosno da se bojimo, da se čuvamo, da se pazimo fitne, smutnje čije posljedice neće biti ograničene i reducirane samo na one koji čine ono što je nevaljalo, ono što je loše, nego, nažalost, posljedice pogađaju i obuhvataju i druge i onda svi na neki način osjećamo posljedice loših djela, posebno onih teških loših djela, nasilja i zločina, koji imaju šire društvene posljedice.