GLOBUS

MALI: U napadu na mirovnu bazu UN-a poginuo veći broj osoba

Odjeknulo četiri ili pet granata

Srna

28.11.2015

Naoružani napadači izvršili su jutros artiljerijski napad na mirovnu bazu UN u Kidalu na sjeveru Malija i tom prilikom ranili veliki broj ljudi, saopštio je  Olivije Saldago, portparol snaga UN u Maliju.

- Napad se dogodio jutros oko 4.00 sata. Na bazu je palo četiri ili pet granata. Veći broj ljudi je ranjen u napadu, ali je suviše rano reći tačan broj povrijeđenih - izjavio je Saldago. 

Francuske trupe i snage UN pokušavaju da stabilizuju situaciju u bivšoj francuskoj koloniji u kojoj su islamski militanti 20. novembra izvršili teroristički napad na hotel u Bamaku i tom prilikom ubili 20 ljudi.

"Al-Kaida u islamskom Magrebu", džihadistička grupa "Al murabitun" i "Oslobodilački front Masine", su preuzele odgovornost za napad na hotel "Radison blu". 

Sjever Malija se nalazi pod okupacijom islamističkih militanata, od kojih su neki povezani sa "Al-kaidom" još od 2012. godine. Uprkos tome što su vojne snage predvođene francuskim trupama uspjele da istjeraju militante sa ovog područja, nasilje se nastavilo. 

Vlade ostalih zapadnoafričkih zemalja se, također, bore protiv islamskog terorizma. 

Vodeća grupa u regionu je "Boko haram" i ove godine je proširila svoje napade iz Nigerije na susjedne države Niger, Čad i Kamerun.