BIH

Elma Đušinac bila zadužena za regrutovanje žena u redove džihadista ISIL-a

Nakon što je uhapšena u BiH

Autor:(Am. K.)

28.11.2015

Elma Đušinac (21), koja je uhapšena 24. novembra u Kalesiji zbog sumnje da je povezana s radikalnim grupama u BiH, svog supruga Enesa Mešića (28) vehabiju i povratnika iz Sirije, upoznala je preko Facebook-a i sa njim je u šerijatskom braku od februara ove godine.

Plava potjernica

Elma je planirala i sa suprugom da ode u Siriju, no uhapšena je. Mešić je ubrzo nakon hapšenja pušten na slobodu, dok je Elmi određen pritvor, a zatim izrečena mjera protjerivanja iz BiH.

Ona se u Srbiji nalazi na takozvanoj plavoj potjernici Interpola zbog nezakonitih aktivnosti.

Stručnjaci za bezbjednost iz Srbije tvrde da je Đušinac bila kurir takozvane Islamske države koja je prenosila informacije o terorističkim metama, a bila je obučena i spremna za samoubilačke napade. Osim toga, ona je navodno bila zadužena i za regrutovanje žena u redove džihadista takozvane Islamske države.

Aktivna na FB

Na Facebook-u, na kojem je ostavljala mnogobrojne komentare, predstavljala pod imenom Elma Zeuxhetul Enes, a ni na jednoj od brojnih fotografija koje je objavila na FB ne vidi se njeno lice jer je na svim pokrivena nikabom.

U komentarima na Facebook-u osvrnula i na teroristički napad u Parizu.

 ”Zgražavam se nad balkanskim narodima, posebno nad Bošnjacima koji od ranog jutra apeluju da se širi parola ‘Svi smo mi Francuska‘ iako te Bošnje ni na sabah ne ustaju - ustaju da se pravdaju, i to kome, pa Francuskoj. Sa gađenjem odbacujem mogućnost da sam ja ‘Francuska‘ i uopšte ne razmišljam o žrtvama“.

Većinu komentara Elma je objavljivala u ranim jutranjim satima, a svi su usmjereni na veličanje Allaha, širenje islama i “ponos zbog nošenja nikaba”.

“Izbroj Allahove blagodeti, a ne probleme”, “Život u kolibi sa vjerom je bolji od života nevjernika u palati”, “Živimo u vremenu kada se roditelji više plaše za kćerku koja je izabrala put Allahovog zadovoljstva, nego za onu koja slijedi put nevjernika”, neki su od Elminih postova na Facebook-u.

Na fotografijama nije bilo njenog supruga, ali je na naslovnoj fotografiji objavila natpis: ”Zauzeta sam. Imam najboljeg muža na svijetu”.

Nasilno obrezao bivšu suprugu

Enes Mešić, muž Elme Đušinac bio je pod istragom i 2013. godine, kada je pri pokušaju nasilnog obrezivanja Ameli B. tadašnjoj supruzi sa kojom je bio u šerijatskom braku, i koju je također upoznao na Facebook-u, nožem nanio povrede genitalija. Devojka je sa modricama po tijelu i polomljenim nogama prevezena u bolnicu.