GLOBUS

ŽIVOTNE TRAGEDIJE DRUGOG ČOVJEKA AMERIKE Kako je Joe Biden ostao bez prve supruge i djeteta, a nedavno i bez sina

Kobne smrti

(Am.K.)

27.11.2015

U srijedu je u Zagrebu bila i supruga američkog potpredsjednika Joea Bidena, Jill Biden. Međutim, ona nije bila dio službene delegacije jer ni lideri drugih država nisu se pojavili sa supružnicima. Prema diplomatskim običajima, ukoliko nisu i drugi došli u pratnji supružnika, ni ona nije mogla biti dio službenog programa, piše Jutarnji.hr.

Velika tragedija

Vjerojatno je dan provela u društvu službenika američke Ambasade u Zagrebu, bilo da su je odveli u šetnju gradom i na ručak u neki od zagrebačkih restorana, ili na druženje u zgradu ambasade.

Jill Biden (64) u braku je sa Joeom Bidenom od 1977. godine. Vjenčao ih je katolički svećenik u kapeli u sklopu zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku, četiri i pol godine nakon što je Joe Biden izgubio prvu suprugu i kćer u saobraćajnoj nesreći. Nesreću su preživjela dva sina.

Porodicu Joea i Jill Biden  u maju je ponovno zadesila tragedija, kad je umro najstariji Bidenov sin Beau (46).

Jill Biden snažno podržava supruga u kampanjama, ali i sama je jako aktivna, mada ne gradi formalnu političku karijeru. Uzorni je model jake i uspješne žene, koja se posvetila porodici a da istodobno nije odustala od vlastite karijere.

Siromašna djeca

Jill Biden godinama predaje engleski jezik od čega ni do danas nije odustala, ali se paralelno posvetila kampanji širenja svijesti o opasnosti raka dojke i važnosti preventivnih pregleda. Kad se vratila na fakultet zbog doktorata, studirala je pod djevojačkim imenom Jill Jacobs. Doktorirala je 2007., sa 55 godina, na sveučilištu Delaware. Predaje na jednom javnom koledžu.

U vrijeme predsjedničke kampanje 1988., kad je Joe Biden bio predsjednički kandidat demokrata, obećala je da će i u slučaju da postane prva dama nastaviti svoj posao nastavnice i rad s emotivno oštećenom djecom. Osim kao nastavnik, radila je i kao odgajatelj i pomagala djeci s teškoćama. Među ostalim, podržavala je fondaciju koja je osiguravala knjige za siromašnu djecu.

Kao majka vojnika, zajedno s Michelle Obama sudjeluje u projektu “Joining Forces”, koji ukazuje na važnost podrške porodicma vojnika i širenje svijesti o tome koliko se i njihove porodice žrtvuju dok oni služe po dalekim ratištima.