KOLUMNE

Laži o Meši

Komentar dana

Senida ALAGIĆ-ALETIĆ

28.11.2015

Kome i zašto smeta veliki Meša Selimović? Knjiga do jučer, faktički, anonimnog autora problematizirala je ulogu jednog od najznačajnijih bh. pisaca i uopće historijskih ličnosti, izazvala je polemiku, razljutila književnike i intelektualce u zemlji i regionu.

Ne zato što se o Selimoviću ne može ili ne smije govoriti, naprotiv. Ali, o tome se mora govoriti na relevantan, sadržajan i, zašto ne reći, državotvoran način, s obzirom na to da se radi o vrijednom kulturnom naslijeđu države i Bošnjaka.  

Usuditi se, između ostalog, reći da jedno od najvećih književnih djela "Derviš i smrt" nije napisao Meša Selimović (!?) bilo je, kako reče Majo Dizdar, prehrabro, ali to je samo blaža riječ koja opisuje autorove paušalne, nestručne, nekompetentne tvrdnje...

Istovremeno, napisati da Selimović blati, omalovažava Bošnjake, ruši dostojanstvo, briše historiju, može biti nečije mišljenje, ali daleko od toga da se radi o činjenici. Štaviše, Selimoviću se bošnjaštvo, jednostavno, ne može osporiti. To zna svako ko je jednom otvorio bilo koje Mešino djelo.

Baš kako je zapisao u "Tvrđavi": "Svijet se sastoji od nesavršenih ljudi. Sve drugo je laž. Ili smrt. Savršeni ljudi su u grobu. Pa i to više nisu ljudi. A kod živih je malo više zla ili malo više dobra, pa ponekad pretegne jedno, ponekad drugo. Ali zlo češće. Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti."

Ni Bosna se Meše nije nikada odrekla niti će. U BiH Selimović ima svoju veliki književnu nagradu, u Sarajevu bistu i jedan cijeli bulevar, škole nose njegovo ime, ni njegova ga se Tuzla nije odrekla. Uz Mešinu nagradu koju je Tuzla ustanovila, jedan od tamošnjih trgova ima impresivan spomenik ovom velikanu.

Selimović je svojim djelima obilježio književnost u drugoj polovini 20. stoljeća. Zbog toga ga i danas svojataju, tvrdeći da je srpski pisac. Ali, mnogo puta do svoje smrti Selimović je kazao i napisao da svim svojim bićem pripada Bosni!

A malo ko je bolje poznavao Bosnu i Bosance od Meše Selimovića. Umro je 11. jula 1982. u beogradskoj Jovanovoj ulici. Bile su mu 72 godine. Bio je nepokretan i nijem, baš kao što čovjek ostane nijem na sve loše što neko može reći protiv velikog Meše.