KOLUMNE

Glasnik mira

Ličnost dana Munira Subašić

E. T.

28.11.2015

Predsjednica Udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić dobitnica je nagrade "Žena mira“ za 2015. godinu, koja joj je svečano dodijeljena u Parizu 19. novembra na inicijativu Udruženja majki za mir.

Nagrada joj je dodijeljena na osnovu aktivnosti "Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa". Majke iz ovog udruženja mnogo rade na organiziranju konferencija, okruglih stolova, javnih tribina, sarađuju s drugim nevladinim organizacijama širom regiona i svijeta.

Hrabrost ove žene nije upitna ni dvije decenije nakon genocida u Srebrenici, u svakoj situaciji, na svakoj konferenciji, okruglom stolu, ne libi se govoriti o zločinima, na taj način ne dopuštajući da srebreničke žrtve padnu u zaborav.

Subašić u svojim istupima uvijek potencira da se zločini moraju priznati, osuditi, da bi se dalje radilo na tome da se više nikada ne ponove, što i sve ostale majke Srebrenice i ostalih dijelova BiH, gdje su zabilježena masovna stradanja nevinih Bošnjaka, ponavljaju za generacije koje dolaze.

Zločincima nema oprosta, ali suživot i mir u budućnosti za djecu koja nisu bila ni rođena u vrijeme zla koje se nadvilo nad BiH, jedini su put. Munira, kao i ostale majke Srebrenice, nije govorila o osveti niti je posegnula za njom, niti se u nekoj izjavi mogao naslutiti takav ton.