BIH

Zajednički riješiti izgradnju škole i povrat zgrade Gimnazije

Čelnici Federacije BiH posjetili Srednjobosanski kanton

K.K.

27.11.2015

Predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara (HDZ BiH) i dopredsjednica Melika Mehmutbegović (SDA) kasno poslijepodne završili su posjetu općini Travnik i Srednjobosanskom kantonu, a glavna tema razgovora bila je povrat zgrade travničke Gimnazije Vrhbosanskoj nadbiskupiji, te izgradnja Srednje škole u Travniku koja je već nekoliko godina u zastoju, a to su vezani problemi.

Sa radom KŠC "Petar Barbarić" predsjednika Federacije BiH, upoznao je ravnatelj ove odgojno-obrazovne ustanove, Željko Marić.

Tokom sastanka u općini Travnik, načelnik Admir Hadžiemrić (SDA) i predsjedavajući OV, Niko Grganović (HDZ BiH) ukazali su na probleme oko povrata zgrade Gimnazije i zgrade "Koreja" koje su u vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije, ali na činjenicu da je općina Travnik već godinama zapostavljena po pitanju davanja sredstva od GSM licenci.

Prvi čovjek općine Travnik, Admir Hadžiemrić inicirao je izmjene Zakona o turizmu i osnivanje općinskih turistički zajednica, te izmjene Prostornog plana F BiH jer trenutni je kočnica razvoju općine Travnik.

Kantonalni premijer, Tahir Lendo (SDA), izrazio je spremnost da SBK  sa 30 posto učestvuje u kreditnom zaduženju kako bi se izgradila Srednja škola u Travniku i vratila zgrade Gimnazije njenom vlasniku.