BIH

Stav EU u vezi Dana RS jasan: Odluke Ustavnog suda BiH su obavezujuće

Nakon što su vlasti iz entiteta RS najavile da neće poštovati odluku

Redakcija

27.11.2015

Ustavni sud BiH ustanovio je da 9. januar kao zvanični praznik Dan RS nije u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine. Vlasti iz entiteta RS najavile su da neće poštovati odluku Ustavnog suda BiH, a iz Evropske unije upozoravaju da su "odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće".

Portparolka Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH Jamile Milović-Halilović kazala je za medije da "Ustav BiH navodi da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće."

Ustavni sud BiH jučer se očitovao o apelaciji člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i ocijenio da član 3b Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu s Ustavom BiH.

Vlasti iz entiteta Republika Srpska žestoko su negodovale na odluku Ustavnog suda BiH, a predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik kazao je kako ne planira sprovoditi odluku Ustavnog suda.

Prema Ustavu BiH, Ustavni sud je jedini nadležan da odlučuje o bilo kojem sporu koji se javlja po ovom Ustavu između dva entiteta, ili između Bosne i Hercegovine i jednog ili oba entiteta, te između institucija Bosne i Hercegovine.

Ustav BiH jasno je precizirao da su "odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće". Svako nepoštivanje odluka ove pravosudne institucije predstavlja izravno kršenje državnog Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma.