BIH

VIGEMARK: Ima posla u BiH

Specijalni predstavnik EU u Mostaru

Srna

27.11.2015

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark otvorio je danas u Mostaru Treći sajam obrazovanja i zapošljavanja na kojem se na više od 160 štandova predstavljaju poslodavci, lokalni i međunarodni projekti obrazovanja i zapošljavanja, nevladin sektor i posrednici u zapošljavanju.

Na otvaranju sajma, koji se održava u organizaciji Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH i Ambasade Norveške, Vigemark je rekao da je ova manifestacija organizovana da bi se pomoglo mladim ljudima da pronađu svoje prvo zaposlenje.

- Vjerujem da ovakvi skupovi mogu pomoći jer imaju za cilj da okupe poslodavce i tražioce zaposlenja, da ih međusobno povežu, da mladi nauče kako da traže posao. Nemam sumnje da postoje radna mjesta, ima posla i još sam optimista što se toga tiče - rekao je Vigemark.

On je podsjetio da je u BiH najveća stopa nezaposlenosti među mladim ljudima u Evropi, ali da se već bilježe određeni pomaci na tom planu.

- Prije 18 mjeseci ljudi su izašli na ulice gradova i protestovali zbog nedostatka radnih mjesta za mlade ljude - podsjetio je Vigemark.

Naglasio je da je EU sa predstavnicima vlasti u BiH počela da radi na suštinskim pitanjima koja se tiču građana i da se provodi ambiciozan set reformi u različitim oblastima.

- Možda efekte ovih reformi i aktivnosti još niste neposredno osjetili u svojim životima, ali imaju za cilj da stvore priliku i radna mjesta za sve, uključujući i mlade ljude - rekao je Vigemark.

Kaže da je u BiH još teško osnovati firmu zbog velike birokratije i naknada koje se moraju platiti, dok je ekonomija bila isuviše ispolitizovana.

- U ime svih 28 zemalja članica EU uvjeravam vas da stojimo uz vas i da vas podržavamo uprkos svim poteškoćama sa kojima se i mi susrećemo ovih dana. Optimista sam i vjerujem da ćemo ih prebroditi - rekao je Vigemark.

Istakao je da postoji budućnost za BiH unutar EU. "Znam da postoji puno skepticizma, ali siguran sam da ćete za 20 godina od danas biti članica EU.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kaže da je sajam prilika da se na jednom mjestu pokuša dovesti u vezu ponuda i potražnja za radnom snagom, kao i da se pruži sva pomoć ljudima koji traže posao.

Dodao je da je "u glavama ljudi" još prisutna praksa iz bivšeg sitema da vlast otvara radna mjesta, ali da je taj sistem propao i da se pokazalo da to ne može da funkcioniše.

Bešlić je naglasio da Mostar čini sve da kreira povoljnu poslovnu klimu kako bi privukao investitore.

Sajam bi trebalo da omogući nezaposlenim mladim ljudima da se uključe u razgovore sa predstavnicima kompanija i potencijalnim poslodavcima, te da se upoznaju sa mogućnostima zapošljavanja i obrazovanja u BiH.

Dosadašnja dva sajma, koji su održani u novembru 2014. u Zenici i u martu 2015. godine u Banjaluci, posjetilo je oko 18.000 ljudi, a njih 2.289 dobilo je posao.