BIH

DODIK: Dan RS-a ne može biti niti jedan drugi datum

Predsjednik RS-a o odluci Ustavnog suda BiH

D. K.

27.11.2015

Predsjednik RS-a Milorad Dodik danas je u Prijedoru održao konferenciju za novinare povodom odluke Ustavnog suda BiH, koji je jučer neustavnim ocijenio dio Zakona o praznicima RS, te naložio Narodnoj skupštini RS-a da izmijeni sporne odredbe u vezi sa Danom RS.

- Odluka Ustavnog suda BiH je neprihvatljiva i ponižavajuća i dio je koncepta rušenja Daytonskog sporazuma u kojem entiteti imaju prostor za politički rad, a oni su ujedno konstituirajući element BiH - rekao je Dodik.

Naveo je kako kraj godine donosi nove obaveze o kojima su u RS-u razgovarali, te da se sve stvari odvijaju kako je dogovoreno unutar zadatih obaveza.

- Dan RS-a, 9. januar, ne može biti promijenjen, jer je tada održana Skupština na Palama, kojoj sam prisustvovao. Dan RS ne može biti niti jedan drugi datum. Obrazloženja Ustavnog suda su poražavajuća za zdrav razum. Navodno, jedan broj ljudi u RS-u se identifikuje sa tim datumom. Ne identifikuju se ni svi Nijemci sa Njemačkom, pa nema problema - kazao je Dodik.

dodik2

Prema njegovim riječima, godinama se pokušava nametnuti 25. novembar kao Dan državnosti BiH.

- U Sarajevu oni koji slave 25. novembar su oni koji su pokušali da odvoje BiH od Jugoslavije - rekao je Dodik, dodajući da je "BiH nemoguća država, jer ima tijelo koje se ponaša antidaytonski i antiustavno".

- Tijelo koje odlučuje o praznicima u RS-u je Narodna skupština. NSRS je primijetila, u vidu s prethodnim ponašanjima Ustavnog suda, i preventivno donijela odluku. Pozvao sam sve relevantne političke faktore na sastanak danas u predsjedničkoj Palati gdje ćemo, nadam se, poslati jednu jedinstvenu izjavu - ustvrdio je Dodik, te najavio da će pozvati predstavnike iz Republike Srpske u organima BiH da se povuku sve dok se ne promijeni zakon o Ustavnom sudu BiH

Potcrtao je da želi hitno donošenje zakona o Ustavnom sudu i eliminisanje stranaca iz njega.

- Sve odluke su donesene jer su stranci zajedno s Bošnjacima glasali i imali većinu. Poznato je da su strane sudije pod utjecajem međunarodnog predstavnika u BiH. Želimo da se donese zakon o Ustavnom sudu BiH, u kojem neće biti stranih sudija, gdje će tri sudije dolaziti iz RS-a, a šest iz FBiH - poručio je Dodik, dodajući da će RS tražiti vraćanje himne i grba.

Zaključio je kako cinično zvuči objašnjenje Ustavnog suda da građani mogu slaviti Krsnu slavu.

Medijima se obratio i lider SP-a Petar Đokić, koji je rekao da je odluka Ustavnog suda BiH uvredljiva za RS.

- Ovakav Ustavni sud izgubio je svaki smisao - kazao je Đokić.