GLOBUS

ERDOGAN UPOZORIO RUSE: Ne igrajte se s vatrom!

Turski predsjednik

Autor:(D. K.)

27.11.2015

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je Rusiju da se "ne igra vatrom" povodom spora zbog obaranja ruskog aviona.

Međutim, on je naveo da ne želi da pokvari odnose sa Moskvom i da želi da se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom sastane "licem u lice".

- U Parizu je samit, vjerujem da će i on (Putin) prisustvovati. Tada možemo sjesti i razgovarati - rekao je Erdogan.

Naveo je da želi da se s Putinom sastane "licem u lice".

- Želio bih da to pitanje dovedem do razumne tačke. Uznemireni smo zbog činjenice da je to pitanje eskaliralo - kazao je Erdogan, prenio je AP.

Erdogan je istakao i da SAD imaju "dokumentovane dokaze" da ruske kompanije i Islamska država prodaju naftu sirijskom režimu, prenio je Reuters.

Istovremeno je kao klevete odbacio ruske navode da Islamska država prodaje naftu Turskoj.

Kako prenosi Reuters, Erdogan je kazao da Turska nije namjerno oborila ruski avion. Dodao je da je moguće da će sa ruskim predsjednikom razgovarati na samitu o klimatskim promjenama u Parizu.

Kremlj je ranije saopćio da je predsjednik Turske zatražio sastanak s Putinom u Parizu 30. novembra.

- Prijedlog turske strane o sastanku na nivou šefova država upućen je predsjedniku. To je sve što mogu da kažem - izjavio je portparol Kremlja novinarima.

Putin i Erdogan će, kako je najavljeno, prisustvovati globalnom samitu o klimi, koji će u Parizu početi 30. novembra, navodi britanska agencija.