VIJESTI

Crnadak: Saradnja zakonodavne i izvršne vlasti ubrzava evropski put

Na Jahorini Regionalna parlamentarna konferencija

Srna

27.11.2015

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je danas na Jahorini da saradnja zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima u državama zapadnog Balkana treba da bude što efikasnija da bi zemlje regiona što prije realizovale programe evropskih integracija. 

Crnadak je učesnik Regionalne parlamentarne konferencije "Rad na jačanju regionalne saradnje na zapadnom Balkanu: dostignuća i izgledi", čiji je organizator Mreža parlamentarnih komiteta za ekonomiju, finansije i evropske integracije zapadnog Balkana /NPC/ i Vestminster fondacija za demokratiju. 

"Ovo je skup na regionalnom nivou, a regionalna saradnja je jedno od najvažnijih oružja svih zemalja zapadnog Balkana na putu ka EU. Pokazalo se da ta saradnja, posebno na polju evropskih integracija, ubrzava evropski put svih zajedno", rekao je Crnadak novinarima.

On je ocijenio da ovakvi skupovi doprinose poboljšanju odnosa zemalja učesnica. 

Prema njegovim riječima, u centru pažnje konferencije na Jahorini jeste i uloga parlamenata.

"Ta uloga je ključna i u BiH se to najbolje vidi sada jer ulazimo u fazu kada sve reformske programe i agende koje smo usvojili i koje želimo da provedemo, treba da počnemo da realizujemo", rekao je on.

Crnadak je dodao da to podrazumijeva i vrlo efikasan rad izvršne vlasti, Vijeća ministara BiH i vlada na svim nivoima, a onda i protok svih materijala, inicijativa i zakona kroz parlamente. 

"Cilj nam je da saradnja zakonodavne i izvršne vlasti i u BiH i u regionu na svim nivoima bude što efikasnija, kako bi što prije realizovali programe evropskih integracija", poručio je ministar inostranih poslova BiH.

Crnadak je naglasio značaj činjenice da su danas na Jahorini i predstavnici Narodne skupštine Republike Srpske i Parlamenta Federacije BiH i Parlamentarne skupštine BiH, jer ustavna struktura i podjela nadležnosti u BiH govori u prilog tome da je nemoguće provoditi reforme ako nema saradnje parlamenata na svim nivoima.

Crnadak je, zajedno sa ministrom bez portfelja zaduženim za evropske integracije u Vladi Srbije Jadrankom Joksimović, uz moderaciju poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske i predsjedavajućeg Odbora NPC Branislava Borenovića, danas imao izlaganje u panel diskusiji o temi "Kako parlamenti mogu da sarađuju sa izvršnom vlašću u provođenju Bečkih zaključaka i Berlinske agende".

Joksimovićeva je rekla novinarima da je parlamentarni rad u procesu reformi i evropskih integracija svih država regiona veoma važan zbog transparentnosti procesa regionalnih inicijativa, u koju spada i ova konferencija na Jahorini.
 
"U Srbiji, Vlada i parlament dobro sarađuju, i mi imamo dobru i pristojnu debatu u Skupštini Srbije. Smatram da je veoma bitno da parlament jača svoje kontrolne funkcije u odnosu na rad izvršne vlasti", navela je ona.

Prema njenim riječima, parlamentarna saradnja Srbije i BiH odvija se uspješno, naročito na planu evropskih integracija u i okviru Berlinskog procesa.

Predsjedavajući Odbora NPC-a Branislav Borenović istakao je regionalna saradnja ključ napretka i razvoja i Republike Srpske i BiH, ali i cijelog regiona. 

"Ovo je dobra prilika za razmjenu iskustava u vezi sa korištenjem IPA sredstava, kreiranjem i realizacijom zajedničkih regionalnih projekata, kao i saradnji zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima", zaključio je Borenović.

Juče, prvog dana konferencije, učesnici su na dva panela diskutovali o temama "Izvještaji EU o napretku za 2015. godinu i fondovi IPA 2: gdje smo i kakve su mogućnosti?" i "Ka otvorenom budžetskom procesu i jačem finansijskom nadzoru", a danas će tokom drugog panela biti riječi i o temi "NPC: od 2012. godine do danas: šta smo uradili i šta još možemo da uradimo u narednom periodu".