BIH

Nakon vikenda promjena vremena: Temperature i do 15 stepeni

Očekuje nas neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine

Redakcija

28.11.2015

Tokom vikenda u BiH padat će kiša i snijeg a temperatura će se kretati oko 5 stepeni. Danas u Bosni oblačno, lokalno sa slabim snijegom prije podne. U Hercegovini djelomično vedro. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između –4 i 1°C, na jugu zemlje od 2 do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 0 i 5°C, na jugu zemlje od 6 do 10°C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini prolazno naoblačenje sa zapada. U Bosni u nizinama kiša ili susnježica, a u višim područjima snijeg. U Hercegovini bez padavina. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Krajem dana vjetar u skretanju na jugo.Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između –4 i 1°C, na jugu zemlje od 1 do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 0 i 5°C, na jugu zemlje od 7 do 11°C.

Prema prognozi meteorologa nakon vikenda slijedi promjena vremenskih prilika, a temperature će se kretati i do 15 stepeni.

Kiša, susnježica i niže temperature zadržaće se do nedjelje, poslije čega se očekuje mali porast temperature od dva do tri stepena.

Takav trend zadržaće se i narednih dana, saopšteno je iz Federalnog hidro meteorološkog zavoda.

Tako će od utorka, pa do kraja sljedeće nedjelje temperatura biti iznad prosjeka, koji za ovo doba godine iznosi maksimalnih sedam stepeni, a na jugu i 15 stepeni.

Natprosječne temperature donijeće pretežno sunčano vrijeme preko dana, dok će u jutarnjim časovima biti magle i slabog mraza.

Hladnije vrijeme može se očekivati u nižim predjelima, gdje se magla najduže zadržava i tako dovodi do sniženja temperature.

Sljedeći naleti snježnih padavina očekuju se tek sredinom decembra.