GLOBUS

POČAST PARISKIM ŽRTVAMA Hollande: Svečano obećavam, uništićemo Islamsku državu!

Nacionalna memorijalna služba za 130 ubijenih u terorističkim napadima u Parizu

Autor:(Mi. K.)

27.11.2015

U Francuskoj se danas održava nacionalna memorijalna služba za 130 ubijenih u terorističkim napadima u Parizu prije dvije sedmice. Francuski predsjednik Fransoa Hollande je poručio da će Francuzi na napade odgovarati tako što će više pjevati i odlaziti na koncerte i stadione.

Šef francuske države je, takođe, dao "svečano obećanje" da će uništiti Islamsku državu koja je organizovala napade, opisavši njene pripadnike kao "armiju fanatika".

Hollande je, obraćajući se okupljenima ispred Palate invalida, rekao da su oni koji su izveli niz pogubnih napada u Parizu djelovali u ime "bolesnih motiva i izneverivši svog Boga", prenosi AFP.

pocast-3

Uz čitanje imena 130 žrtava napada ispred Palate invalida, Francuska danas odaje poštu ubijenima u napadima izvedenim prije tačno dvije sedmice, koji su Pariz zavili u crno i posijali strah u prijestonici i šire.

Ubijeni su većinom bili u svojim 20-im i 30-im godinama, najmlađa nastradala osoba je imala 17, a najstarija 68 godina.

Na službi u Parizu okupit će se oko 1.000 ljudi, među kojima će biti i i francuski predsjednik Fransoa Hollande, kao i oni koji su preživjeli napade i porodice žrtava.

Pojedine porodice žrtava odbile su učešće, nezadovoljno što nacija nije bila dovoljno zaštićena.

Bit će održan minut ćutanja i pročitana imena svih zrtava, a Hollande će se obratiti porodicama žrtava.

pocast-2

On je zamolio građane širom zemlje da tom prilikom ukrase svoje domove plavo-bijelo-crvenom zastavom.

- Pokušali smo da damo neki predlog koji bi omogućio svakom Francuzu da učestvuje u ceremoniji - izjavio je portparol vlade Stefan Le Fol.

Međutim, nisu sve porodice žrtava prihvatile poziv da ucestvuju u službi u velikom kompleksu u kojem se nalazi vojni muzej i Napoleonova grobnica.

Članovi porodice jedne žrtve kažu da su odbili da prisustvuju službi jer nije dovoljno učinjeno da bi se nacija zaštitila nakon prvobitnih terorističkih napada u Francuskoj početkom godine.

pocast-1

U nizu terorističkih napada u Parizu, 13. novembra, ubijeno je 130 osoba, a ranjeno više od 350 njih.

Napadači su pucali u restoranima, barovima i koncertnoj dvorani, gdje je ubijeno 89 osoba, a trojica napadača raznijela su se ispred nacionalnog stadiona "Stad de France" u pariskoj četvti Saint Denis.

U napadima je učestvovalo najmanje devet osoba, koje su mrtve.

Među njima je i osumnjičeni za organizaciju napada Abdelhamida Abauda, koji je ubijen u policijskoj raciji u Saint Denisu.

Dvojica muškaraca, među kojima je i glavni osumnjičeni Saleh Abdeslam još su u bjekstvu, a potjera za njima je u toku u Francuskoj i Belgiji.