REGION

ATINA: Protest zbog obaranja ruskog aviona, zapaljena i zastava SAD!

Zahtjev da Grčka izađe iz NATO-a

Redakcija

27.11.2015

Nekoliko stotina građana Grčke okupilo se u centru Atine u znak protesta zbog obaranja ruskog Su-24, piše “Sputnik”.

Demonstranti su tokom protesta zapalili zastave turske i SAD i zatražili da Grčka izađe iz NATO-a.

Ruski bombarder Su-24, dok se nalazio u misiji protiv terorista u Siriji, oborila je Turska zbog navodnog kršenja turskog vazdušnog prostora. Nekoliko stotina Grka okupilo se sinoć prvo na centralnom atinskom trgu Sintagma, a zatim su se uputili ka zgradi turske ambasade u grčkoj prestonici.

Međutim, policija je zaustavila demonstrante na 300 metara od ambasade, odmah pored spomenika podignutog u čast grčkih pilota koji su poginuli u incidentu sa turskim vazdušnim snagama u blizini ostrva Imija 1996. godine. Nakon tog incidenta, dvije zemlje-članice NATO-a bile su na ivici rata.

Demonstranti su držali transparente protiv NATO-a, zahtjevajući da Grčka izađe iz Alijanse i spalili su američku i tursku zastavu.

Policija nije dozvolila lideru nove grčke ljevičarske političke stranke Popularno jedinstvo Panagiotisu Lafazanisu da službenicima ambasade preda pismo adresirano na turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

„Cijeli svijet je uznemiren mogućim posljedicama obaranja ruskog aviona. Uprkos vašim tvrdnjama, avion nije prekršio turski vazdušni prostor, jer se nalazio na sirijskoj teritoriji u misiji protiv terorističke grupe Islamska država“, pročitao je Lafazanis dijelove tog pisma.

„Ne znamo ko je izdao naređenje da se uništi avion. Želimo da vjerujemo da ovaj ludak niste bili vi“, navodi se u pismu.

Učesnici protesta podsjetili su i na to koliko puta dnevno turski avioni naruše vazdušni prostor Grčke.

„Možda grčki piloti treba da slijede primjer ludog turskog oficira i obore sve turske avione koji svakodnevno krše vazdušni prostor naše zemlje“, poručili su oni.

Demonstranti su izrazili podršku Rusiji u akcijama na Bliskom istoku u cilju sprečavanja širenja islamskog ekstremizma i terorizma u regionu, ističući da nema opravdanja za ono što je Turska uradila.

Oni vjeruju da svjetski lideri shvataju da je neophodno ujediniti se protiv prijetnje koja dolazi iz takozvane Islamske države.

„Rusija se trenutno nalazi na prvoj liniji fronta i ne dozvoljava da ovaj ’karcinom‘ raste“, rekao je jedan od demonstranata.

„Slažemo se sa ocjenom ruskog predsjednika da je ono što je Ankara uradila ’nož u leđa‘. Međutim, to nije samo ’nož u leđa‘ Rusiji, već i cijeloj međunarodnoj antiterorističkoj koaliciji“, zaključuje on.

Demonstranti navode i da očekuju zvanično saopštenje grčke Vlade zbog provokacija Ankare.