GLOBUS

TURSKA Dva novinara lista Džumhurijet optužena za špijunažu, prijeti im doživotna robija

Objavili da su turske tajne službe slale oružje islamističkim pobunjenicima u Siriji

Autor:(Mi. K.)

27.11.2015

Istaknuti turski novinari Džan Dundar i Erdem Gul optuženi su za špijunažu nakon što su objavili da su turske tajne službe slale oružje islamističkim pobunjenicima u Siriji.

Erdem Gul i Džan Dundar, urednici lista "Džmhurijet"

Dundaru, glavnom uredniku dnevnika "Džumhurijet", i Gulu, šefu redakcije tog lista u Ankari, prijeti doživotna robija ukoliko se utvrdi da su krivi.

Njihovi navodi i video snimak izazvali su pravu političku oluju u Turskoj, kao i tužbu koju je protiv tog lista podnio predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Novinari, koji poriču optužbe, izvjestili su da su kamioni koje koristi turska obavještajna agencija MIT korišteni za prijevoz oružja islamističkim opozicionim grupama u Siriji.

Video snimak objavljen uz izvještaj pokazao je, navode novinari, kako turski policajci presreću kamione i otkrivaju sanduke s oružjem i municijom. Vlada tvrdi da su kamioni obavještajne službe prevozili pomoć turkmenskoj manjini u Siriji, a Erdogan je upozorio da će "onaj ko je napisao tu priču to skupo platititi".

I Dundar i Gul su optuženi za špijunažu i pružanje pomoći opozicionom pokretu izbjeglog Fetulaha Gulena, koji je ranije bio blizak saveznik Erdogana, ali turska vlada taj pokret sada smatra terorističkom organizacijom.

- Pitaju nas zašto smo objavili tu priču. Istorija novinarstva je puna primjera kao što su Votergejt ili Vikiliks koji pokazuju da bi vlast htjela da neke činjenice ostanu tajna. Ali ih treba iznijeti na vidjelo jer je to u korist opšteg dobra - rekao je Dundar.

Grupe koje se bore za slobodu štampe oštro su kritikovale optužbe protiv dva turska novinara.

Turska se, inače, suočava s oštrim kritikama zbog stanja na polju slobode štampe i nalazi se na 149. mjestu među 180 zemalja na Indeksu slobode štampe u svijetu koji su objavili Reporteri bez granica, prenosi srbijanski mediji.