GLOBUS

TENZIJE IZMEĐU TURSKE I RUSIJE NE JENJAVAJU Putin: Amerika je odala tajnu!

Ruski predsjednik optužuje SAD

Redakcija

27.11.2015

13:26 Lavrov: Prešli su liniju prihvatljivog

Turska rizikuje da se suoči sa komplikovanom situacijom u regionu, a njeni lideri su prešli liniju prihvatljivog, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Vjerujemo da su turski lideri prešli liniju prihvatljivog. Oni rizikuju da dovedu Tursku u najkomplikovanju situaciju - u pogledu dugoročnih nacionalnih interesa i situacije u regionu", rekao je Lavrov na početku sastanka sa sirijskim kolegom Validom Mualemom, prenosi TASS.

sergey-lavrov-220913-01

12:00 Ankara pokušava da smiri tenzije

Turski premijer Ahmet Davutoglu pokušao je danas da smiri tenzije u odnosima sa Moskvom povodom obaranja ruskog borbenog aviona pozivom na jedinstvo u borbi protiv "Islamske države", a predsjednik Tayyip Erdogan zatražio je sastanak sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

Kremlj je saopštio da je Erdogan uputio zahtjev za sastanak sa Putinom 30. novembra u Parizu, gdje tada počinje Konferencija o globalnim klimatskim promjenama.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije saopštio više detalja, ali je rekao da je Erdogan telefonom pokušao da stupi u kontakt sa Putinom tek sedam ili osam časova poslije obaranja ruskog borbenog aviona 24. novembra.

davutoglu111

10:54 Turska obustavila zračne udare protiv IS-a u Siriji

Turska je obustavila “privremeno” svoje zračne udare protiv Islamska država u Siriji u okviru međunarodne koalicije, kako bi izbjegla nove incidente s Rusijom, objavio je danas časopis Hurriyet.

Prema turskom dnevnom listu koji navodi diplomatske izvore, turska odluka da prekine svoje letove iznad Sirije je donijeta u koordinaciji s Rusijom, koja se također angažirala da obustavi svoje operacije duž turske granice.

10:30 Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je SAD za saučesništvo u obaranju ruskog aviona na granici Sirije i Turske, ističući da su Amerikanci znali tačno mjesto i vrijeme prolaska oborenog aviona.

Na konferenciji za štampu u Kremlju, koja je održana tokom jučerašnjeg dana, Putin je izjavio da su Rusi dali informacije američkoj vojsci o putu kojim će proći oboreni avion i da je Amerika prenijela informaciju Turskoj.

Putin je prethodno odlučio da se pridruži Francuskoj u koordiniranom bombarodvanju snaga Islamske države i složio se da dijeli obavještajne informacije.

- Američka strana, koja predvodi koaliciju kojoj pripada Turska, znala je lokaciju i vrijeme prolaska naših aviona i mi smo pogođeni tačno na tom mjestu i u to vrijeme. Zašto smo ovu informaciju dali Amerikancima? Oni ili nisu znali šta njihovi saveznici rade ili su s namjerom proslijedili ovu informaciju - rekao je on.

Prije početka konferencije Putin i turski predsednik Recep Tayyip Erdogan razmjenili su oštre riječi, a ruski predsjednik je naglasio da očekuje Erdoganovo izvinjenje zbog takvog poteza.

Tursku tvrdnju da avion ne bi bio oboren da su bili obavješteni da je ruski Putin je nazvao "koještarijom".

- Naši avioni imaju identifikacione znakove koji su dobro vidljivi. Umjesto da nas uvjeravaju da se ovakvo nešto nikad više neće ponoviti, dobijamo nerazumljiva objašnjenja i izjave da nemaju zbog čega da se izvinjavaju - rekao je predsjednik Rusije.

Ruske rakete nadomak Turske

Ruski ratni brod "Moskva", pored raketa naoružan i antiraketnim i antipodmorničkim sistemima i torpedima, stigao je u sirijsku provinciju Latakiju da se brine o ruskim avionima u vazduhu.

avioni1

- Ukoliko bi turski avion bio oboren raketom S-400, koju je Rusija rasporedila na zapadu Sirije, to bi bila agresija protiv prava Turske na suverenitet -izjavio je danas turski predsednik Recep Tayyipp Erdogan i dodao:

"Takva vrsta incidenta, koja bi mogla da se dogodi, dodatno će nas podstaći da preduzmemo mjere o kojima se, naravno, ne diskutuje, već se jednostavno preduzimaju", rekao je Erdogan za CNN.