NOGOMET

BAŽDAREVIĆ: Koga nema, najbolji je, a čim dođe ovdje, najgori je

Selektor nastavlja pratiti naše fudbalere

M. T.

27.11.2015

Kada smo prošli put razgovarali sa selektorom nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmedom Baždarevićem, rekao je da mu pripreme za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji počinju već od ponedjeljka (prošlog). 

Očito je da je naš selektor mislio ozbiljno, jer je odmah poslije viđen na nekoliko evropskih borilišta. Nakon Italije, gdje je gledao Palermo, za koji igra Mato Jajalo, posljednje odredište bio mu je stadion Žerlan, gdje je posmatrao utakmicu Lige prvaka između Liona i Genta. 

Odavno na spisku

Njegova posjeta shvaćena je kao praćenje fudbalera belgijskog tima Danijela Miličevića, a ako je zaista bilo tako, Meša je imao šta vidjeti, jer je ovaj 29-godišnji ofanzivni veznjak protiv Liona odigrao odličnu utakmicu, koju je začinio sjajnim golom iz slobodnog udarca i asistencijom za 2:1.

Sa devet golova i isto toliko asistencija, Miličević je prošle sezone bio jedna od najvažnijih karika u pohodu Genta na prvu titulu prvaka Belgije. No, zbog nastupa za mlađe selekcije Švicarske, u kojoj je i rođen, ovaj nogometaš, porijeklom iz Ugljevika, prema trenutnoj situaciji, ne može igrati za BiH.

- Jesam, bio sam u Lionu, gledao sam utakmicu i razgovarao sa Miličevićem, ali to nije prvi put da ga gledam. Momak zaslužuje pažnju i već je odavno na listi potencijalnih reprezentativaca, a stavio sam ga i na spisak igrača na čijem državljanstvu treba poraditi kako bi mogao zaigrati za nas - rekao nam je Baždarević. 

milicevic-danijel1

Miličević u Lionu: Zabilježio i gol i asistenciju 

Svi mogu igrati

Na pitanje da li bi Miličević mogao biti fudbaler uz kojeg bi Miralem Pjanić mogao pružati više u državnom dresu, Meša je odgovorio: 

- Neću ništa reći o tome, jer znate kako to ide. Naši mediji o svakome pišu kao o pojačanju. Prema njima, ispada da svako može igrati za reprezentaciju. Koga nema tu, uvijek ga predstavljaju kao najboljeg, a kada dođe u reprezentaciji, ispada najgori. Zato je o tome nezahvalno govoriti. Nastavit ćemo ga pratiti pa ćemo vidjeti - konstatirao je Baždarević.

Mnogo ću promijeniti, ali ne samo da bih mijenjao 

Uporedo s uobičajenim aktivnostima monitoringa fudbalera koji su mu zanimljivi, Baždarević priprema analizu onoga što je urađeno te plan onoga što misli napraviti za naredni ciklus. 

- Izvršni odbor sastat će se poslije 15. decembra i tu ću predstaviti sve što treba. Osim toga, reći ću i novinarima šta se desilo, kako se desilo, šta smo radili i šta ćemo dalje. Želim da sve što radim, bude transparentno. Namjera mi je da mnogo toga mijenjam, ali ne samo da bih promijenio nego da krenemo naprijed i da postignemo više - rekao je Baždarević. 

Ugovor dogovoren 

Zadovoljno njegovim učinkom na klupi, kojim je reprezentaciju vratio u život, rukovodstvo Nogometnog saveza BiH obavilo je s Baždarevićem još i prije utakmica baraža razgovore o novom ugovoru, koji bi Mešu ostavio na klupi i u narednom ciklusu za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji. Tada je rečeno da je načelno sve dogovoreno, osim detalja. 

- I jeste sve dogovoreno. Ne može tu ništa krenuti loše, samo se osjećam obaveznim da prije zvaničnog čina predstavim neki svoj plan, da kažem šta mislim raditi, mijenjati i pokušati popraviti - kaže Baždarević.