BIH

Kako će biti određivana visina penzije od 2016. godine!?

“Avaz” u posjedu novog rješenja Vlade FBiH

Autor:A. DUČIĆ

28.11.2015

Aktuelni model obračuna penzija, zasnovan na principu međugeneracijske solidarnosti, a koji se koristi već 18 godina te se ocjenjuje neodrživim, s početkom 2016. bit će prošlost. Federalne vlasti pripremile su novo, a tvrde, i pravednije rješenje koje se oslanja na evropsku praksu.

Radna grupa koju je formirala Federalna vlada završila je dugo očekivani novi zakon o PIO/MIO, koji uvodi bodovni sistem obračuna penzija. Prema utvrđenoj dinamici, ovaj zakon, jedno od krucijalnih reformskih rješenja iz Akcionog plana Reformske agende, a koje proizlazi iz Ministarstva rada i socijalne politike na čijem je čelu ministar Vesko Drljača, treba usvojiti do kraja godine.

Bodovna formula

“Avaz” je u posjedu prednacrta ovog zakona, zasnovanog na strategiji penzijskog sistema koju je 2014. godine usvojio Federalni parlament. Kako se navodi u ovom zakonskom rješenju, obračun penzije bodovnom formulom od 2016. će se bazirati na stažu osiguranja i uplaćenim doprinosima. 

- Za svaku godinu staža s plaćenim doprinosom osiguranik stječe bodove proporcionalno uplaćenom, i to bod ako je plaća bila ista kao i prosječna plaća u FBiH, dva boda ako je bila dvostruko veća od prosječne, pola boda ako je bila pola prosječne itd. U trenutku odlaska u penziju, osiguraniku se iznos penzije utvrđuje na način da se ukupan broj bodova ostvarenih u radnom vijeku množi s vrijednošću općeg boda - kaže se u jednom od članova prednacrta zakona.

S obzirom na činjenicu da startnu, odnosno prvu vrijednost općeg boda tek treba izračunati, i to praktično u skladu s realnošću, ovo zakonsko rješenje nalaže da se to treba izračunati tako da prve penzije po bodovnom sistemu ne odstupaju od posljednjih penzija utvrđenih po starom sistemu. 

U ovom aktu kao primjer se navodi da je na osnovu podataka Federalnog zavoda o penzijama ostvarenim u 2014. i 2015. godini utvrđena ravnotežna vrijednosti općeg boda od 14,30 KM.

A budući da aktuelni obračun penzije ide više u korist onih koji su se penzionisali poslije 1999. godine, u novom zakonskom rješenju to se pokušava ispraviti utvrđenim formulama. Postupak ispravljanja ove nepravde, kako je zacrtano, trebao bi trajati ne duže od deset godina.

Troškovi života

Kako se zaključuje, krajnji rezultat, nakon tog prijelaznog perioda, treba biti potpuno ujednačavanje penzije za iste uvjete staža i uplaćene doprinose. No, predviđeno je da se vrijednost općeg boda usklađuje 15. aprila svake godine, počevši od 2016., prema procentu promjene prosječne bruto plaće u Federaciji BiH u prethodnoj godini, a penzije od 1. januara svake godine, počev od 2016., prema troškovima života. Ipak, propisuje se i mogućnost vanrednog usklađivanja penzija.

- Jača veza iznosa penzije i doprinosa koja se uvodi bodovnom formulom motivirat će interes osiguranika da im se doprinosi redovno uplaćuju te demotivirati poslodavce da tu obavezu izbjegavaju bilo neuplatom bilo plaćanjem nacrno. Očekuje se da novi sistem s vremenom u kratkoročnom periodu značajno potakne naplatu – kaže se u obrazloženju zakona.

Kada je riječ o doprinosima, u prednacrtu zakona navodi se da će to biti uređeno posebnim zakonom, koji, također, treba donijeti do kraja godine.

Ključni elementi novog obračuna penzija

  • ostaju dosadašnji uvjeti za odlazak u penziju: 65 godina života, odnosno najmanje 20 godina penzijskog staža (ali, ostavlja se prostor postepenog povećanja starosne granice uvođenjem penala za raniji odlazak te stimulacije za odluku o neodlasku u penziju)
  • svaka godina staža nosi bodove proporcionalno uplati
  • ukupan broj bodova ostvaren u radnom vijeku množi se s vrijednošću općeg boda (utvrđuje se svake godine)
  •  ispravljanje aktuelne nepravde prema kojoj obračun penzija ide u koristi penzionisanih poslije 1999. godine

Drljača: Ovim rješenjem spašavamo penzijski sistem

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača rekao je za “Avaz” da je vrlo nepovoljna prognoza socijalne održivosti aktuelnog penzijskog sistema, ponajviše zbog tendencije povećanja broja penzionera, a smanjenja radno aktivnog stanovništva. 

veska-drljaca

Drljača: Garant stabilnosti

- Novo rješenje Federaciju stavlja kao garanta stabilnosti. Ono predviđa potrebu usklađivanja penzija s troškovima života. Pooštravaju se uvjeti za porodično-invalidsku penziju. Povećava se finansijska disciplina kompletnog sistema. Uvode se adekvatne stope doprinosa za takozvani beneficirani radni staž. Ovo je moderno rješenje koje slijedi praksu EU. Ovo je spašavanje sistema – kazao nam je Drljača.

Rapa: Izjednačiti prava starih i novih penzionera

Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Mehmedalija Rapa rekao je za naš list da penzioneri ni u kojem slučaju ne mogu biti zadovoljni sadašnjim zakonskim rješenjem, koje omogućava gomilanje problema.

5452a8e1-ce18-427c-b811-79c4b0765237-mehmedalija-rapa-an

Rapa: Dat ćemo sugestije

- Mi ćemo s naše strane uložiti neke primjedbe na novo rješenje gdje smatramo da se zadržava sadašnje stanje. Treba ići u pravcu da se izjednače prava starih i novih penzionera - kaže Rapa.