GLOBUS

AMBASADA TURSKE: Naša zemlja je otvorena za konstruktivni dijalog s Rusijom o Siriji

Dugi niz godina na meti terorista

Fena

27.11.2015

Turska je dugi niz godina na meti terorista i zanemariti njenu ustrajnu borbu protiv terorizma, tvrditi da, za razliku od drugih zemalja, sarađuje s terorističkim organizacijama ne odgovara istini.

Krizu u Siriji kao i aktuelni razvoj situacije ne posmatramo kao tursko-rusku krizu, rečeno je iz Ambasade Republike Turske u BiH, a u kontekstu rušenja ruskog aviona na tursko-sirijskoj granici, 24. novembra.

- U jutarnjim satima 24. novembra u neposrednoj blizini naše granice sa Sirijom detektovan je let dvaju aviona čiji se identitet nije mogao utvrditi. Naše vojne vlasti su ih upozorile 10 puta tokom 5 minuta da ne povređuju našu granicu. Nakon toga, jedan avion se udaljio od našeg zračnog prostora dok je drugi, koji se nije obazirao na upozorenja, oboren dok je bio u zračnom prostoru Turske. Nacionalnost oborenog aviona je ustanovljena nakon saopćenja ruskih vlasti koja su potom uslijedila.

Ciljanje letjelice nepoznate nacionalnosti koja ulazi u naš zračni prostor, koji je ujedno i vazdušni prostor NATO-a, ne obazirući se na brojna upozorenja prije i u toku povrede granice, izvršeno je u skladu s pravilima angažmana. Naša pravila angažmana su mnogo prije ovog događaja u više navrata objašnjena zainteresiranim stranama. Na taj dan su informacije i procjene brojnih zemalja-saveznica kao i generalnog sekretara NATO-a potvrdile ispravnost informacija koje je dala naša zemlja. Odgovornost za ovaj žalostan događaj do kojeg nipošto nismo željeli da dođe nije na Turskoj niti se od nje može očekivati da se ne obazire na prijetnje po njen suverenitet i teritorijalni integritet - kaže se u izjavi iz Ambasade Turske u BiH.

Naglašavaju da Turska odlučno nastavlja svoju borbu protiv terorizma i podsjećaju da je prije nepuna dva mjeseca u terorističkom napadu u Ankari kao i prije toga u Suruçu, više od 100 turskih državljana izgubilo život dok je veliki broj njih ranjen.

- Naša zemlja je bila i nastavit će biti otvorena za konstruktivni dijalog sa ruskim vlastima o ovom pitanju, kao i o bilateralnim i regionalnim pitanjima - kaže se na kraju izjave Ambasade Republike Turske koja je data Feni.“