BIH

Filip Vujanović: Naša saradnja sa BiH primjer je regionu!

Predsjednik Crne Gore za "Avaz"

Autor:S. DEGIRMENDŽIĆ

27.11.2015

Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore, u intervjuu za „Dnevni avaz“ govori o značaju u Zagrebu održanog samita proces Brdo-Brijuni za sve balkanske zemlje koje teže priključenju Evropskoj uniji te ističe izuzetnu saradnju BiH i Crne Gore. Navodi i važnost potpisivanja Ugovora o granici između BiH i Crne Gore, na štaje u srijedu u Zagrebu ukazao i Džozef Bajden (Joseph Biden). 

Predsjednik Crne Gore, koja je lider u regionu u ispunjenju reformi za euroatlantske integracije, iskazuje i očekivanje da bi ta zemlja već 1. decembra mogla dobiti poziv za ulazak u NATO.  

Otvoreni dijalog 

Koliko su važni zaključci koje ste zajedno s liderima Hrvatske, Slovenije, Albanije, Srbije, Makedonije, Kosova i BiH, a u prisustvu predsjednika Austrije, potpredsjednika SAD i predsjednika Evropskog vijeća, usvojili na samitu u Zagrebu?

- Očigledno je da ova inicijativa postaje izuzetno važna i vrijedna i da je inicirala berlinski proces iz kojeg je već region dobio podršku EU za infrastrukturu i zajedničko korištenje resursa. A ovaj sastanak u Zagrebu, rekao bih, ima najveću vrijednost od dosadašnjih sastanaka Brdo-Brijuni procesa i zaista imalo je razloga da on bude vanredan. Iznad svega, važno je snažno uključenje SAD u podršku ovoj inicijativi. Bila je ovo prilika da se afirmiše i ubrzanje evropskih integracija. Afirmisana je potreba da imamo otvoreni dijalog o svim pitanjima, da jačamo svoje povjerenje i da rješavamo naše pitanje u bilateralnoj komunikaciji.

U Zagrebu je američki potpredsjednik Crnoj Gori iskazao snažnu podršku, naročito za priključenje NATO-u. Kako to komentirate?

- To je ponovljena podrška potpredsjednika Bajdena. Ja sam je čuo i od predsjednika Baraka Obame (Barack) kada sam bio u Njujorku. Izvjesno je da SAD kao najmoćniji član NATO-a iskazuju jedan stav koji će pomoći da 1. decembra dobijemo poziv za NATO. Vidjeli ste da je i potpredsjednik Bajden saopštio vrlo jasne razloge zbog kojih daje podršku Crnoj Gori za članstvo u NATO-u. Da je afirmisao vrijednost Crne Gore u ostvarenju standarda NATO-a. Dakle, nakon ovoga možemo sa mnogo više izvjesnosti da prognoziramo da će u narednih pet-šest dana, dakle 1. decembra, Crna Gora imati potvrdu onoga što je višegodišnji napor i strateška potreba. 

Pohvala Vašoj zemlji i BiH izrečena je i zbog potpisanog Ugovora o granici između Crne Gore i BiH. Ove sedmice data je saglasnost na ratifikaciju tog ugovora i u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Kako to vidite?

- Iskazujem posebno zadovoljstvo zbog tog ugovora. Čuli ste da je i potpredsjednik Bajden govorio o njemu kao dobrom učinku. Posebno nam je važno da je potpisan ugovor sa BiH. To je prvi ugovor između dvije bivše jugoslovenske države koje su riješile pitanje svoje granice. Pitanje je dana kada će biti verifikovan u Skupštini. On je dobar primjer za sve zemlje unutar bivše Jugoslavije i regiona da pitanje granica rješavaju kroz otvoreni dijalog, bez međunarodnog posredovanja, snagom svog dijaloga i vrijednošću svojih unutrašnjih kapaciteta za dogovor. 

Snažnije povezivanje 

Kako ocjenjujete saradnju BiH i Crne Gore u drugim oblastima?

- Izuzetno povoljnom. Mi nemamo nikakvih otvorenih pitanja sa BiH. Mi smo dvije države koje imaju maksimalno otvoren proces saradnje i ja mislim da ga moramo koristiti u svim oblastima. Naročito značajnom vidim tu saradnju u dvije sfere. 

Koje su to sfere u kojima saradnja može biti bolja i unaprijeđena?

- Prije svega oblast energetike. Vidjeli ste u kojoj mjeri i EU i SAD upućuju da iskoristimo svoje energetske potencijale. U BiH ih je mnogo neiskorištenih. Crna Gora ima također ogroman energetski potencijal koji je neiskorišten. Mi ne možemo dio hidroenergetskih potencijala koristiti ako nemamo dogovore. Mislim na Crnu Goru, BiH i Srbiju. Zato pozivam na to da nastavimo taj trojni kontakt da bismo iskoristili vodne kapacitete koji su izuzetno izdašni. 

I druga oblast je putogradnja, odnosno saobraćaj. Nije dovoljan samo kontakt dobre magistrale prema Trebinju od Nikšića i magistralni pravac prema Trebinju s pravca Herceg-Novog. Moramo i da taj put prema Šćepan-Polju učinimo kvalitetnijim i boljim i moramo se snažnije saobraćajno povezati. 

Najsrdačnije želje bh. građanima 

Stalno ističete prijateljske namjere prema BiH, koja je ove sedmice proslavila Dan državnosti, nažalost i ove godine u jednom dijelu države. Šta bi bila Vaša poruka političarima i građanima BiH? 
 
- Moja poruka je ista i u Sarajevu i Banjoj Luci. Crna Gora ima pogled na BiH koji je jasan, dosljedan i posljedica našeg doživljaja prijateljske potrebe da se naš susjed razvija, da ide evropskim i atlantskim integracijama i da ima prosperitet. Dakle, BiH kao suverena obavezno, tri konstitutivna jednakopravna naroda obavezno, entiteti ravnopravni obavezno i dogovaranje unutar BiH obavezno. Svim građanima BiH u ime njenog razvoja u ime Crne Gore, upućujem najsrdačnije želje za što boljim prosperitetom.