BIH

NOVA BLAMAŽA POLITIČKOG TUŽIOCA Belma Lekić prijavila višednevnu torturu Čamparinog svjedoka

Dala iskaz u Policijskoj upravi Novi Grad

A. ALJIMI

27.11.2015

Sarajka Belma Lekić već sedmicama živi u strahu od Armina Cibre, osobe kompromitantne prošlosti koju je, zajedno sa Šejlom Turković, suprugom šefa zloglasne mafijaške grupe Zijada Turkovića osuđenog na 40 godina zatvora, državni tužilac Dubravko Čampara pokušao iskoristiti u nezabilježenoj političkoj montaži lideru SBB-a Fahrudinu Radončiću.  

Lekić već duže vrijeme trpi veoma ozbiljne prijetnje i zastrašujuće psihološke torture navedene osobe. Uvjerena da tome mora doći kraj, jučer je pripadnicima Policijske uprave Novi Grad lično prijavila cijeli slučaj. Tvrdi da Cibrina tortura nad njom, njenom djecom te rodbinom i prijateljima traje dva mjeseca i da je to stanje postalo neizdrživo! 

Skrivanje slučaja

No, kako je "Avaz" razotkrio, policijsko-pravosudna hobotnica bliska klanu Čampara najprije je pokušala sakriti prijavu protiv Cibre od medija. To ne čudi, jer je na čelu PU Novi Grad Milorad Bašić Miki, zet porodice Čampara, koji se oženio njihovom bliskom rođakom. Naša ekipa, naime, jučer je otišla u Policijsku upravu Novi Grad u Sarajevu u namjeri da dobije informacije o slučaju. 

No, tamo su nam policajci kazali da se Belma Lekić ne nalazi u zgradi PU Novi Grad i da slučaj nije prijavljen!? U međuvremenu, novinari "Avaza" telefonom su stupili u kontakt s Lekić, koja je, suprotno tvrdnjama policije, potvrdila da se nalazi upravo u PU Novi Grad, gdje u svojstvu oštećene daje iskaz o tome šta prolazi kao žrtva Armina Cibre.

Zaista, nešto kasnije naši novinari su zatekli i fotografirali Lekić dok, u društvu s prijateljicama, vidno uplašena i zabrinuta, napušta prostorije PU Novi Grad. Kazala je da se iz očaja obratila policiji, nadajući se da će se ovaj mučni slučaj okončati i da će Cibrino iživljavanje napokon prestati.

- Svakodnevno me maltretira! Upućuje prijetnje svima oko mene. Jednom mi je kazao da dok god je on živ, ja neću moći biti s drugim muškarcem, a drugog muškarca uopće nema. Strahujem za svoj život, a posebno za djecu. On se voza automobilom oko moje zgrade. Koristi i rotaciono svjetlo na vozilu i predstavlja se kao uposlenik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), odnosno nekog ministarstva. Unajmio je neke narkomane da mi izbuše gume na vozilu i da ga išaraju crnim sprejom – kazala nam je prestrašena Lekić.

sejla-turkovic-i-armin-cibra

Šejla Turković i Armin Cibra: U stalnoj vezi s tužiocem Čamparom

Obaviješten tužilac

Njene prijateljice, koje nisu htjele otkriti svoj identitet, a također su bile u PU Novi Grad, i same su doživjele niz neugodnosti od Cibre. Belma Lekić nastavlja svoju priču:

- Cibra šalje nepoznate osobe koje mi dolaze na vrata. Obično to budu lažni prodavači meda ili prosjaci koji me uvijek pitaju ko ima u stanu. On na taj način provjerava jesam li u kući. Predstavlja se kao policajac i zastrašuje ljude. To je sve počelo nakon što je dobio otkaz zbog svog lopovluka. Postavlja slike golih žena na lažne Facebook profile. On je bolesno ljubomoran! Nije me fizički napadao i mislim da to ne bi ni smio. Djeca su uznemirena i isprepadana. Kćerka ide sama u školu i strah me za nju, drugo dijete je bolesno i 100-postotni je invalid i ja ga vodim u školu. Nadam se da će policija riješiti ovaj problem – pojasnila je Lekić.

Milorad Bašić, načelnik PU Novi Grad, u razgovoru za "Avaz" negira da je bilo ko htio zataškati slučaj. Tvrdi da policajci, zapravo, nisu smjeli ništa otkriti, jer je za takve informacije zadužen isključivo portparol MUP-a KS. 

- Stvarno ne znam o kojoj se gospođi radi, ako je bila u Policijskoj upravi, onda je bila. Sigurno se planira u tom konkretnom slučaju uraditi sve ono što je u skladu s procedurom. Konsultira se tužilac koji kvalificira krivično djelo. Od oštećene se uzima izjava ili prijava. Onda treba pronaći tog koga je ona prijavila i prema njemu primijeniti svu proceduru u skladu s nalozima tužioca. Ono što naloži tužilac, policija uradi. Mi ne možemo ništa uraditi mimo tužioca. Ako je žena prijavila, a Vi tvrdite da jeste, onda O. K. Ja zaista ne znam za tu prijavu, jer vodim policijsku upravu i ne mogu znati sve pod milim Bogom ko šta prijavljuje i kako prijavljuje, jer tu ima i more drugih poslova – kaže Bašić.

campara

Čampara: Ne bira sredstva

Vrši li Cibra pritisak na svjedokinju uz znanje Šahinpašića i Čampare?

Armin Cibra bivši je obavještajac Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID) i Federalne obavještajne službe (FOSS) bio je osuđen zbog brutalnih prijetnji svom bivšem direktoru u FOSS da će mu porodicu nabiti na kolac! 

U političkoj montaži Fahrudinu Radončiću, Cibra je, nakon što je dobio otkaz u "Avazu" zbog krađe, počeo davati izjave da bivši vlasnik "Avaza" pred njim nikada ništa kriminalno nije uradio, ali da o svemu najbolje zna Radončićeva navodna sekretarica Belma Lekić.

No, Lekić je sa svojim advokatom u ovjerenoj notarskoj izjavi sve negirala, pa i to da je tobože nacrno bila Radončićeva sekretarica. 

Nakon ovoga, razočarani Cibra, koji posjećuje Ziku Turkovića u zatvoru i na stalnoj je vezi s inspektorom Vahidinom Šahinpašićem, kao i tužiocem Dubravkom Čamparom, napravio joj je svojevrsni pakao od života. Zbog toga nije teško zaključiti da se ustvari radi o pritisku na Belmu Lekić da za potrebe montiranog procesa lažno svjedoči i podrži lažni Cibrin iskaz u Tužilaštvu BiH. O svemu ovome nadležni istražni organi i Ured disciplinskog tužioca morali bi povesti računa i otvoriti kompleksnu istragu. Zaista, ostaje dovoljno prostora za suštinsko pitanje: Vrši li Cibra pritisak na svjedokinju uz znanje Šahinpašića i Čampare?