REGION

Odluka o izručenju Sindičića Hrvatskoj za dvije sedmice

Bivši agent jugoslavenske tajne službe

J. Be.

27.11.2015

Odluka španjolskog istražnog suda o izručenju bivšeg agenta jugoslavenske tajne službe Vinka Sindičića Hrvatskoj mogla bi biti poznata za dvije sedmice.

Sindičića je 9. novembra u gradu Burgosu na sjeveru zemlje uhapsila Guardia Civil, formacija koja uz nacionalnu policiju brine za sigurnost građana. Uhapšen je na temelju Interpolove potjernice koju je izdalo Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci sumnjajući da je dao lažni iskaz te lažno prijavio kazneno djelo.

Advokat Anto Nobilo tvrdi da je Sindičić lažno svjedočio na suđenju u Minhenu Krunoslavu Pratesu za ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, za što su sada optuženi bivši visokopozicionirani članovi UDBA-e Zdravko Mustač i Josip Perković, kojega Nobilo zastupa u ovom suđenju.

Međunarodna potraga za Sindičićem raspisana je 6. februara 2014., a u Burgosu je uhapšen dvadeset mjeseci kasnije. Idući dan je sproveden u Madrid, gdje se pojavio pred istražnim sucem Ismaelom Morenom u pratnji svog odvjetnika iz Burgosa. Odbio je izručenje Hrvatskoj, a sudac mu je odredio istražni zatvor kako bi spriječio mogući bijeg.
 Vinko Sindičić nema prebivalište u Španiji i nije registriran kod španjolske policije. Više od dva tjedna nalazi se u zatvoru udaljenom 42 kilometra sjeverno od Madrida.
 
Iz Hrvatske je prije devet dana stigao u Madrid nalog za hapšenje preveden na španski jezik i podaci prema kojima Sindičić dosad nije kažnjavan u Španiji.
 
Vinko Sindičić je bio osuđen na 15 godina zatvora zbog pokušaja ubistva hrvatskog emigranta Nikole Štedula u Škotskoj 1988. godine. Suđeno mu je i u Zagrebu zbog ubistva hrvatskog emigranta Brune Bušića u Parizu 1978. godine, ali je 2000. oslobođen optužbe. Spominjao se u medijima i kao ubica hrvatske porodice Ševo u Italiji te nekih drugih emigranata u Njemačkoj i Švicarskoj.