GLOBUS

PUTIN: Spremni smo sarađivati sa koalicijom koju predvodi SAD

Predsjedinci Francuske i Rusije Francois Hollande i Vladimir Putin sastali se u Moskvi

A.U.

26.11.2015

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je nakon razgovora sa francuskim liderom Francoisom Hollandeom da je Rusija spremna sarađivati sa koalicijom koju predvodi SAD protiv Islamske države.

Putin je kazao da je obaranje ruskog aviona od strane Turske akt izdaje zemlje koju je Rusija smatrala prijateljem.

Istovremeno, Putin je oštro kritikovao SAD zbog turskog obaranja ruskog aviona, ističući da je ta zemlja trebala spriječiti svog saveznika da napravi takav potez.  Kazao je da će Rusija "ozbiljno razgovarati" sa SAD-om oko tog slučaja. 

Vladimir Putin izjavio je ranije danas da se Turska još nije izvinila zbog obaranja ruskog vojnog aviona pre dva dana iznad tursko-sirijske granice, niti da je ponudila garancije da će "odgovorni za taj zločin" biti kažnjeni.

Osvrnuo se i na budućnost sirijskog predsjednika Bashara al Assada.

"Vjerujem da sudbina predsjednika Sirije mora ostati u rukama sirijskog naroda", rekao je Putin, dok je Hollande insistirao na tome da Assad nema budućnosti u Siriji.

Ipak, prema riječima francuskog predsjednika dva lidera su se složila oko zajedničkog neprijatelja.

"Složili smo se oko nečega jako važnog, a to je da se trebaju napadati samo teroristi ISIL-a, a ne snage koje se bore proitv njih. Razmjenjivat ćemo informacije o tome koga trebamo, a koga ne trebamo napadati", rekao je Hollande.