SPORT

Najbolji bh. teniser Damir Džumhur družio se s učenicama osnovnih škola Općine Centar

Posjeta istaknutih sportskih radnika

Fena

26.11.2015

Centar za razvoj omladinskog aktivizma u partnerstvu s Općinom Centar realizuje projekat Sport4Kids, koji je namijenjen učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola Općine Centar s ciljem motiviranja za bavljenje sportskim aktivnostima.

U okviru projekta Centar za razvoj omladonskog aktivizma organizuja susrete učenika osnovnih škola Općine Centar s profesionalnim sportašima, koji će svojim primjerom uticati da se što više mladih uključi u sport.

Danas je organizirano druženje s najboljim teniserom Bosne i Hercegovine Damirom Džumhurom, koji je učenicima ispričao svoju sportsku priču.

- Kada sam počinjao s tenisom, nažalost bili su drugačiji uslovi u našoj državi, nisam imao prilku da upoznama nekog našeg velikog tenisera, ali sam kroz teniska putovanja uspio da upoznam velike tenisere. Već sa 15 godina upoznao sam Novaka Đokovića. Kada smo se ponovo sreli prije tri godine on me se sjetio i od tada održavamo kontakte. To je zaista veliko iskustvo, kada znate da vam je jedan od prijatelja najbolji teniser svijeta - kazao je Džumhur.

Govoreći o svojim teniskom počecima Džumhur je kazao da se tenisom počeo baviti kao petogodišnji dječak u klubu u kojem je trener bio njegov otac.

- Volio sam ići na teniski teren, da budem s ostalom djecom. Jednostavno sam se zaljubio u taj sport. Već sa sa sedam godina osvojio sam prvi turnir. Ubrzo sam uvidio da sam među najboljim i tako je krenula ta moja "mala karijera". Svake sedmice sam donosio pehare i danas u mojoj vitrini ima nekih 120 pehara. Sa 16 godina igrao sam velike evropske turnire, uvijek sam bio među prvih pet na svijetu i to je bio dovoljan razlog da se malo više okrenem tenisu i pokušam napraviti ono što sam zamislio - kazao je Džumhur, koji je sa svoje 23 godine, već 18 godina u tenisu.

Uporedo s uspješnom karijerom Džumhur je završio osnovnu i srednju školu, a danas je student Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.  

- Normalno, išao sam u školu, ona mi je uvijek bila na prvom mjestu. Nakon srednje škole upisao sam fakultet i dan danas pored tenisa pokušavam da uporedo i studiram. To je još jedan primjer da je škola  uvijek na prvom mjestu bez obzira na to šta se dešava sa strane. Možete biti jako uspješan sportista, ali škola se mora završiti i nakon sporta ono što ostaje je da se posvetite onim za šta ste se školovali - kazao je Džumhur.

U ranijim susretima sa "sportskim herojima" učenici Općine Centar su se družili sa Safetom Alibašićem, članom reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci i Sanijem Čamparom, članom kadetske košarkaške reprezentacije BiH.