BIH

Ministarstvo finansija RS optužuje opoziciju da blokira manji bh. entitet

Nakon prijave Saveza za promjene

Fena

26.11.2015

- Prijava koju je podnio takozvani Savez za promjene nije prijava protiv Željke Cvijanović i Zorana Tegeltije, već protiv građana Republike Srpske - navodi se u saopćenju Ministarstva finansija RS.

Predstavnici Saveza za promjene predali su danas krivičnu prijavu Okružnom tužilaštvu u Banja Luci u vezi, kako tvrde, nezakonite i neustavne odluke o kreditnom zaduženju Republike Srpske od 300 miliona dolara.

Krivičnu prijavu, koju su potpisala 33 opoziciona poslanika, podnijeli su protiv premijerke RS Željke Cvijanović i ministra finansija RS Zorana Tegeltije, jer su, kako je naveo predsjednik NDP-a Dragan Čavić, neustavno i suprotno zakonu o dugu donijeli odluku o ovom kreditnom zaduženju.

Iz Ministarstva finansija RS tvrde da je "ovo još jedan u nizu neuspješnih pokušaja opozicije da blokira Republiku Srpsku“.

- Sve to je usmjereno protiv penzionera u Republici Srpskoj i pokušaja da se penzioni sistem uvede u trezorski sistem Republike Srpske. Ovim postupcima pokušavaju se ugroziti poljoprivredni proizvođači, boračke kategorije, zaposleni u javnom sektoru, korisnici socijalnih prava, jednostavno svi korisnici budžeta - tvrde iz ovog resora Vlade RS.

Navode da je ovo "vrhunac višemjesečne aktivnosti opozicije i pojedinih predstavnika međunarodne zajednice dafinansijski blokiraju Republiku Srpsku i da tako izazovu nemire u Republici Srpskoj“.

- Predstavnici međunarodne zajednice su obećali opoziciji u Republici Srpskoj da će blokirati sva međunarodna kreditna sredstva Republike Srpske što će dovesti do finansijskog kolapsa Republike Srpske i nemogućnosti da se isplaćuju penzije i plate u Republici Srpskoj. Finansijska sredstva prema Republici Srpskoj jesu blokirana, ali nisu uspjeli blokirati Republiku Srpsku niti ugroziti izmirenja obaveza prema budžetskim korisnicima - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da današnjom prijavom opozicija želi da Republika Srpska bude talac pojedinih finansijskih centara i da takobudu provedeni politički ciljevi suprotni interesima Republike Srpske.

- Vlada i Ministarstvo će preduzeti sve da zaštite interese građana tako da osiguraju potrebna finansijska sredstva za budžet Republike Srpske i tako omoguće nesmetano funkcionisanje svih institucija - stoji u saopćenju Ministarstvafinansija RS.