GLOBUS

NAJNOVIJI GAF Skandalozni ispad Donalda Trumpa koji je šokirao SAD

Predsjednički kandidat rugao se osobi sa invaliditetom

(Al. Ti.)

26.11.2015

Donald Trump bez sumnje je "najživopisniji" u ljutoj konkurenciji kandidata za republikansku nominaciju u utrci za predsjednika SAD-a, ali kada su u pitanju potezi i postupci koji su šokirali javnost.

Već dugi niz godina uporno vrijeđa imigrante koji dolaze u SAD, s posebnim naglaskom na hispanoamerikance, a nije mu strano napadati ni ostatak popoulacije pa su u zadnje vrijeme njegova omiljena meta muslimani u Americi i širom svijeta.

No, usprkos (ili zbog) svojoj osebujnoj, često skandaloznoj retorici, još uvijek uživa veliku podršku među stranačkom bazom republikanaca te se za prvo mjesto u popularnosti natječe s umirovljenim hirurgom Benom Carsonom (koji također nije imun na gafove, pa je između ostalog implicirao da se holokaust ne bi dogodio da su Židovi bili naoružani).

No, Trump je u utorak navečer prekoračio svaku granicu ukusa. Okomio se na novinar Sergea Kovaleskog koji je demantirao Trumpovu tvrdnju da su "hiljade Muslimana u New Jerseyju slavili napad 11. septembra". Trump je u govoru pred svojom biračkom bazom napao novinara pokretima imitirajući njegov invaliditet - Kovaleski ima artrogripozu, urođenu manu koja ograničava pokretljivost zglobova.

Trump je u sukob s Kovaleskim ušao jer je citirao njegov 14 godina star članak iz Washington Posta u kojem je i on tvrdio da su hiljade muslimana u New Jerseyju slavile napad iz 11. septembra, a koji je u međuvremenu povučen i za koji Kovaleski, pomalo naivno, tvrdi da se ne sjeća da ga je napisao.