BIH

Pregledi obavljani u drugim ustanovama od sada mogući i u Goraždu

Za dijagnostičku opremu u bolnici Vlada BPK izdvojila 50.000 KM

Al. B.

26.11.2015

Osoblju Kantonalne bolnice Goražde uručena je video endoskopska oprema za pregled probavnog sistema, sa gastroskopom i kolonskopom, odnosno aparatima za pregled unutrašnjosti želuca i debelog crijeva. Za nabavku ove dijagnostičke opreme Vlada BPK Goražde je izdvojila 50.000 KM.

- Značajno je da smo uz ovaj endoskopski sistem dobili i kolonoskop, koji će služiti za pregled debelog crijeva. Pacijenti su za ove preglede morali biti upućivani u Klinički centar Sarajevo ili u druge zdravstvene ustanove, čak dosta pacijenata je preglede obavljalo privatno, što je predstavljalo velike probleme kako za pacijente, tako i za naš Zavod zdravstvenog osiguranja. Na ovaj način ćemo ostvariti velike uštede, a pacijenti će se osjećati  komfornije, jer neće više morati putovati u druge gradove. Za ove preglede mi imamo obučen medicinski kadar, doktora koji radi i koji je certificiran za endoskopske preglede, te medicinsko osoblje koje je educirano i certificirano za ove poslove - kazao je direktor bolnice, Fuad Rovčanin.

fuad-rovcanin

Fuad Rovčanin

Opremanje bolnice bit će nastavljeno na Odjelu ginekoloije, nabavkom histeroskopa – instrumenta za dijagnostičke pretrage materice, a među opremom čija je nabavka nužno neophodna je CT uređaj.

- U narednom periodu Kantonalna bolnica može da računa na pomoć resornog ministarstva i Vlade. Potrebe postoje, posebno za nabavkom CT aparata. Mislim da niti  jedan kanton ne postoji, a da to već nije nabavio -  kazao je ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Alen Pašović.