VIJESTI

DOM NARODA FEDERALNOG PARLAMENTA: Usvojen Nacrt budžeta za 2016. godinu

Šesta redovna sjednica

A. Du.

26.11.2015

17:50 Dom naroda usvojio je većinom glasova Nacrt budžeta za 2016. Za ovaj dokument glasalo je 32 delegata, dva protiv, dok ih je osam bilo suzdržano.

17:18 Bošnjački delegat Mustafa Kurtović (SDA) je tražio da se Vlada zaduži da se BPK i PK daju po pet miliona KM. Ako se to ne uradi, zaprijetio je da će pet delegata iz BPK biti protiv budžeta.

- Ultimatum nije rješenje. Ovo je redovna procedura i raspravlja se o formi nacrta budžeta - odgovorio mu je stranački kolega i dopredsjedavajući Doma Jasenko Tufekčić.

S obzirom na činjenicu da su delegati najviše diskutirali o budžetskim stavkama koje se odnose na podrške kantonima. Predsjednik Kluba Bošnjaka Osman Ćatić rekao je nakon toga „jedno su želje, a drugo realnost“. Međutim on je ipak od Vlade zatražio da ozbiljno uzme u obzir primjedbe iznesene na sjednici Doma naroda.

16:15 Hrvatski delegat Ivo Tadić (HDZBiH) konstatirao je da "s obzirom na ukupno stanje teško je bilo šta pohvaliti, ali pohvale idu premijeru i ministrici što je Domu dostavljen u formi nacrta".

- Do sada je praksa bila da se donosila odluka o privremenom finansiranju, pa onda prijedlog budžeta na koji nije bilo mogućnosti ulagati amandmane - kazao je on.

- Zabrinjava naš dug koji sa kamatama iznosi 1,1 milijardi KM. Vjerujem da ćemo barem uspjeti iskoristiti sredstva predviđena za zapošljavanje. Mi očekujemo da se oblast PIO/MIO uredi jer je cifra od 243 miliona KM duga prema Fondu zaista ozbiljna - kazao je Tadić.

Predsjednik Kluba Srba Slaviša Šućur (SDP) rekao je kako smatra da će se mjera za zapošljavanje u iznosu od 50 miliona KM samo utopiti te da neće polučiti rezultate.

15:20 Federalna ministrica finansija Jelka Milićević je u svom izlaganju rekla da se radi o nastavku provedbe mjera fiskalne konsolidacije. Istakla je da 312 miliona predstavljaju dugove prema MMF-u i Svjetskoj banci, ostalih 40 miliona KM se odnosi na domaće pozajmljivanje. Ukupna sredstava koja se odnosi na otplatu dugova iznose 974,9 miliona KM. Jedna od prioriteta su, navela je, oštre mjere štednje u svim segmentima javne potrošnje.

15:00 Počela je 6. redovna sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta na čijem dnevnom redu se nalazi Nacrt federalnog budžeta za 2016. godinu s pratećimdokumentima. Nacrt budžeta kojeg je nedavno utvrdila Vlada FBiH iznosi 2,5 milijardi KM, što je za 185,4 miliona KM ili 7,9 posto više.

Budžet za narednu godinu predvidio je i program prvog zapošljavanja i samozapošljavanja za kojeg će se osigurati 50 miliona KM.  Subvencije javnim poduzećima planirane su u Nacrtu budžeta za 2016. godinu u iznosu od 39,8 miliona KM, a među ovim transferima je 1,9 miliona KM sredstva za uplatu doprinosa za MIO u svrhu penzionisanja zaposlenika.