VIJESTI

Zvizdić razgovarao s Keqiangom: Preferencijalnim izvozom u Kinu osnažiti ekonomski razvoj BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH na samitu zemalja centralne i istočne Evrope i Kine

Fena

26.11.2015

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić razgovarao je u Pekingu s premijerom Narodne Republike Kine Lijem Keqiangom i čestitao mu na organizaciji 4. samita zemalja centralne i istočne Evrope i Kine te zahvalio na dugogodišnjoj podršci koju Kina pruža BiH.

Premijer Keqiang je kazao da Kina i BiH imaju odlične bilateralne odnose te da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, izrazivši spremnost za još aktivniju saradnju na unapređenju ekonomskih, trgovinskih i drugih odnosa dvije zemlje.

Keqiang je obavijestio Zvizdića da je Vlada Kine donijela odluku o donaciji 30 miliona juana BiH da bi se unaprijedio i povećao obim trgovinske razmjene.

Pozdravio je inicijativu koju je BiH dobila na 4. samitu zemalja centralne i istočne Evrope za održavanje ekonomskog foruma koji će se održati u BiH u prvoj iduće godine.

Zvizdić je upoznao kineskog premijera s projektima koji su u procesu realizacije i podsjetio na sporazum koji je potpisan prije tri dana u vezi s gradnjom termoelektrane Banovići u iznosu od oko 400 miliona eura i snage 350 megavata te s projektima koji su u pripremi za realiziranje u narednom periodu i čija je vrijednost dvije milijarde eura.

Tom prilikom je istaknuo mogućnosti ulaganja u energetski sektor, kazavši da u ovom sektoru ima prostora i mogućnosti za unapređenje saradnje u oblastima kao što su hidro i vjetro elektrane, a dodao je i da je saobraćajna infrastruktura izuzetno važan i privlačan segment u kojem postoji potencijal za saradnju.

Zvizdić je prezentirao i mogućnosti saradnje u oblastima industrijske proizvodnje, posebno u oblastima drvne i metalne industrije i pozvao kineske kompanije da budu integratori procesa napretka ovih značajnih oblasti koje su u stanju zaposliti mlade ljude do 27 godina starosti.

Istaknuo je i značaj kvalitetnog carinskog sporazuma koji BiH ima sa Evropskom unijom kao i sa zemljama zapadnog Balkana, Turskom, Švicarskom, Norveškom i Irskom, naglasivši da bi se čitav spektar proizvoda mogao proizvoditi u BiH i izvoziti u ove zemlje.

Zvizdić je kazao da bi, u skladu sa smjernicama sa 4. samita, mogao biti povećan obim izvoza bh. poljoprivrednih proizvoda u Kinu i na osnovu dosadašnje dobre saradnje zatražio je da BiH dobije preferencijalni tretman s olakšanim kvotama za određene proizvode za koje postoji interesna kineskom tržištu, a koje bi BiH mogla izvoziti kao što su mlijeko, ulje, vino, pivo, povrće, sušeno voće i pecivo.

- Izvoz bi značajno pomogao ekonomski razvoj BiH i dodatno učvrstio dobre odnose naših država - smatra Zvizdić.

Premijer Keqiang je podvukao da će Kina podržati inovativnost u oblasti autoindustrije, šumarstva i energetike te da će kineska Vlada podržati dolazak kineskih investitora u BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.